Le Pen staat Britse BNP bij

De extreemrechtse British National Party (BNP) heeft geprobeerd haar campagne voor de Europese verkiezingen een extra impuls te geven met een bezoek, gisteren, van Jean-Marie Le Pen, leider van het Franse Front National (FN).

Le Pen en BNP-leider Nick Griffin hopen in het Europees parlement een ,,nationalistisch blok'' te kunnen vormen, dat onder meer het Europese immigratiebeleid kan beïnvloeden. De BNP heeft geen parlementszetel, maar won bij lokale verkiezingen in totaal zeventien wethouderszetels. De partij zou bij de Europese verkiezingen op 10 juni drie van de 87 Britse zetels in het Europarlement kunnen winnen.

Le Pens bezoek in een voorstad van Manchester ontaardde in schermutselingen met demonstranten die Griffin en Le Pen fascisten noemden en Le Pens auto met vuilnis bekogelden. Griffin zei tegen de Britse omroep BBC dat zijn partij een geloofwaardig ,,alternatief is voor de liberaal-linkse politici in heel Europa'', zoals volgens hem de Nederlandse politiek de afgelopen twee jaar heeft bewezen. ,,Het ooit liberale Holland heeft nu het strengste asielbeleid van Europa, niet omdat de regering van gedachte is veranderd, maar omdat ze bang zijn van de nationalisten'', aldus de BNP-leider, die zegt op te komen voor ,,de lokale blanken''.