Kunstenaars verjaagd uit tempel Sri Lanka

Onbekenden hebben drie dagen geleden in Sri Lanka schilderingen in een tempel, die onlangs door kunstenaars waren aangebracht, weggehakt en overgekalkt. Een monnik van de boeddhistische tempel is ontvoerd. Twee Nederlandse kunstenaars die bij het project in het zuidelijke Kataluwa waren betrokken, zijn gisteren het land ontvlucht met hulp van de Nederlandse ambassade aldaar.

Dat vertelt een van hen, de beeldend kunstenaar Eddy Roos, die weer terug is in Nederland. Hij was door zijn in Sri Lanka wonende dochter betrokken bij het 83.000 euro kostende project, dat werd gesteund door het Prins Bernhard Fonds en de Nederlandse ambassade. ,,We zijn in februari 2002 begonnen en hebben er toen vier maanden aan gewerkt,'' aldus Roos. ,,We waren met vijf kunstenaars, drie Nederlandse en twee uit Sri Lanka. Het was een project waarbij ook traditionele dansgroepen betrokken waren.'' De voorstellingen van de dansers, gebaseerd op boeddhistische verhalen uit Sri Lanka, leverden de inspiratie voor de afbeeldingen. Elke kunstenaar kreeg een wand ter beschikking in een kleine, 20ste eeuwse tempel, die ligt naast een grotere tempel uit 1820.

In februari van dit jaar keerden de kunstenaars terug om het werk af te maken, maar kregen te maken met politieke spanningen in het gebied, waar net verkiezingen waren geweest. Roos: ,,De communistische partij was een van de winnaars en die heeft het niet begrepen op westerlingen. Ze hebben via de tv het verhaal verspreid dat wij afbeeldingen in de oude tempel hadden overgewit en voorzien van nieuwe voorstellingen. Maar wij hebben in de nieuwe tempel gewerkt waarvan de muren wit waren. De Nederlandse ambassade heeft bemiddeld en het ministerie van Cultuur heeft inmiddels excuses aangeboden, maar wij waren ons leven niet meer zeker. En we maken ons zorgen om de monnik, die in een witte Mercedes is afgevoerd en van wie niets meer is vernomen.''