Kaito

Het kwartet Kaito, uit Norwich, Engeland, maakt muziek alsof het uit New York komt. Daar immers willen vrouwen graag krijsen en willen gitaristen hun instrumenten tot zinderende klanken dwingen.

Zangeres Nikki Colk doet bovendien een effect op haar stem waardoor het klinkt alsof ze door een rioolpijp loeit. De grote stad wordt voorts geëvoceerd door gejaagde ritmes en instrumentaties die soms opzettelijk vastlopen als in een ernstige verkeersopstopping.

In Norwich, dus. Maar dat hoeft authenticiteit niet in de weg te staan. Deze tweede cd van Kaito, Band Red, is van alle tijden. Want dit soort hortende new wave kennen we ook al uit de jaren tachtig, van een groep als Delta 5.

Kaito mag dan uit Engeland komen, vooral in Amerika is de groep geliefd. Daar worden overeenkomsten gezien tussen Kaito en de New-Yorkse belofte Yeah Yeah Yeahs. Maar dat is een groep die voorlopig ook niet meer dan een belofte wil worden.

Maar Kaito is lichtvoetiger en opwindender. Je hoeft de muziek maar te horen en je ziet Nikki Colk voor je geestesoog op en neer springen

Kaito. Band Red (Blast First/Mute)