Inne Goris krijgt prijs jeugdtheater

De Vlaamse regisseur Inne Goris heeft zaterdag op het Jeugdttheaterfestival Tweetakt in Utrecht de 1000Wattprijs 2003 gekregen voor haar versie van Tsjechovs Drie Zusters.

De jury noemt het stuk een ,,bijzonder volledige, consequente en artistiek verbluffende voorstelling''. Overige genomineerden waren onder meer Theater Artemis met Het Blauwe Uur en Ultima Thule met Negentienhonderd.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste podiumproductie voor kinderen en jongeren in Nederland en Vlaanderen en bestaat uit een bedrag van 25.000 euro. Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur reikte de prijs uit aan Goris, die de derde winnaar van Vlaamse afkomst was. Goris is verrast: ,,De productie heeft gedurende de hele tournee veel stof doen opwaaien. Men vroeg zich af of het niet te moeilijk was voor kinderen. Deze prijs is een bevestiging dat we ons op de goede weg bevinden.''

Drie Zusters werd gespeeld door de Brusselse theatergroep Zeven en gaat over de drie dochters van overleden ouders, die treiteren, roddelen, vernederen en ruziën. Het is geen klassieke voorstelling, vertelt Goris. ,,Het is geen verhaal van a tot z, het zijn geen hapklare brokken maar losse montages. Ik vraag vrij veel van het publiek, maar tijdens de try-outs is gebleken dat de kinderen uit de puzzel toch een geheel weten te maken.''

Goris werkte lange tijd bij Jeugdtheaterwerkplaats Bronks in Brussel en richtte in 2002 de groep Zeven op. Het bedrag van 25.000 euro zal Goris opnieuw in een productie steken.

De prijs wordt gefinancierd door de Nederlandse en Vlaamse regering. De Raad voor Cultuur adviseert het ministerie de 1000Wattprijs volgend jaar geen subsidie meer te geven. ,,Jammer, want het is de enige prijs voor jeugdtheater,'' aldus Goris.

Theatermaakster, schrijfster en beeldend kunstenaar Hanneke Paauwe (1962) ontving een eervolle vermelding voor de nieuwe invalshoek die zij kiest binnen de podiumkunsten voor jongeren.

De tweede editie van Tweetakt werd bezocht door 7500 mensen.