Idols-finale met Maud en Boris na afvallen JK

Maud (22) en Boris (23) zijn zaterdagavond gekozen tot finalisten in de tweede editie van de talentenjacht Idols. Zondag werden ze al ruimschoots gehuldigd.

Ruim 2,7 miljoen kijkers hebben zaterdagavond gezien dat de finale van Idols dit jaar tussen een zangeres en een zanger zal gaan – in tegenstelling tot vorig jaar, toen Jamai eerste werd en Jim tweede.

Nu gaat de strijd tussen de kandidaten Maud en Boris, die na een zeven weken durende afvalrace op RTL4 als finalisten zijn overgebleven. De laatste afvaller werd de uit Curaçao afkomstige arrenbie-artiest en kledingontwerper JK, die zijn ambities samenvatte in het commentaar: ,,Ik wil de wereld veroveren.''

Maud Mulder uit Nijmegen en Boris Titulaer uit Venlo zijn alletwee zes jaar ouder dan de prille finalisten van vorig jaar. Zij is voorlopig gestopt met haar psychologiestudie, maar studeerde af aan de Academie voor Lichte Muziek in Hilversum. Hij ging eveneens naar deze opleiding, maar maakte die niet af, omdat er te weinig soul en funk op het lesprogramma stonden. Zijn vader is de jazz-zanger Gé Titulaer, die als docent aan de academie verbonden is.

Gisteren werden beide finalisten uitbundig gehuldigd. Maud maakte een rondvaart door de binnenstad van Leiden en verscheen op het balkon van het stadhuis. Ze bracht zo'n 4000 bewonderaars en 35 politiemensen op de been. Boris liet zich toejuichen in Rotterdam, waar ook hij ,,enkele duizenden'' fans trok. Alleen in Den Haag viel de belangstelling tegen. Een persconferentie, die vanmiddag zou worden gehouden in Amsterdam, is te elfder ure verplaatst naar Utrecht, omdat de gemeente Amsterdam een te grote mensenmassa verwachtte.

Vorig jaar brachten Jim en Jamai het verkeer rondom de Dam tot stilstand, toen ze op het balkon van hotel Krasnapolsky verschenen.

Zaterdagavond hadden Maud en Boris hun finaleplaatsen goeddeels te danken aan klassiek poprepertoire. Hij zong Respect van Aretha Franklin, Angie van de Rolling Stones en Billy Jean van Michael Jackson. Zij zong, behalve nummers van Dido en de Sugababes, het aloude Ain't no sunshine van Billy Withers.

Algemeen wordt Boris Titulaer gezien als de grootste kanshebber voor de zege, aanstaande zaterdag, al was het maar omdat de meeste stemmen door jonge meisjes worden uitgebracht.

Voor zijn ouderlijke woning dromden vorige week al honderden fans samen, van wie er volgens zijn moeder enkelen ,,de deurknop aaiden''. Ze moesten door de politie worden verwijderd. Zelf was Boris toen niet eens thuis.

Finale Idols, zaterdag, RTL4 21 uur.

    • Henk van Gelder