Het beeld

Het afgelopen zaterdag debuterende populair-wetenschappelijke magazine Nieuwslicht (VARA) kon niet heen om de hoedenbruiloft in Delft. De formule van het aardige programma is immers om aan de hand van de actualiteit licht in de duisternis van ignorantie, angsten en bijgeloof te doen schijnen. Dus stelde astromoom Vincent Icke dat kosmonaut André Kuipers geen buitenaards leven zal ontmoeten; noemde filosoof Bas Haring een medicijn dat verdringing bevordert `interessant'; voorspelde een immunoloog – succesvol – welk bezweet mannelijk T-shirt een bepaalde vrouw het lekkerst zou vinden ruiken; en zwaaide columnist Midas Dekkers met een degenkrab naar een foto van Mabel Wisse Smit, om te bewijzen dat er bij mensen geen verschil is tussen rood en blauw bloed: ,,Prinsen bestaan niet, maar vertel dat maar eens aan hun vrouw!''

Het geestige Nieuwslicht belooft het programma te worden dat menige door wetenschapsinstellingen gesponsorde voorlichtingsshow niet was. Keurig verwees presentator Paul Witteman ook voor meer nieuws over de liefde naar de zondagse aflevering van Het geluk van Nederland, met als titel Valt u ook op foute mannen? Samensteller Hansje van Etten wijst daarin op de rol van dopamine bij verliefdheid, maar vooral, dankzij relatietherapeut Carolien Roodvoets, op de verslaving van sommige vrouwen aan mannen die niet goed voor hen zijn. De vijf types die ze onderscheidt (de machtige man, de donjuan, de gewonde man, de oester en de getrouwde man) hebben als overeenkomst dat ze onbereikbaar zijn, wellicht omdat je als kind door bijvoorbeeld de dood van je vader in de steek bent gelaten, en dat later wilt herhalen, maar dan op jouw voorwaarden. De namen Mabel en Friso (een oester?) vielen niet.

Voor aangename verrassingen is het aan te bevelen na middernacht op ZDF af te stemmen. Op 8 april waren daar zeer veel opnamen van het nu ontplofte Noord-Koreaanse grensstation Yongchon te zien in Hinter den letzten eisernen Vorhang, een documentaire bestaand uit illegale video-opnamen van een groep Duitse treinfanaten. Voor veel geld mochten ze in Noord-Korea antieke stoomlocomotieven en andere spoorwegtaferelen bekijken, en dan doe je niet kinderachtig over een camera.

Nog meer home movies afgelopen nacht, in Stimmen aus dem Dunkel, de schitterende hommage van regisseur Peter Leippe aan de Duitse chroniqueur van de Tweede Wereldoorlog, Walter Kempowski, die donderdag 75 wordt. Diens boekenserie Das Echolot verzamelt brieven, dagboeknotities en andere documenten, geordend tot een universeel dagboek. Leippe zocht en vond er fantastisch beeldmateriaal bij: een lappenpop in het belegerde Leningrad, waar een buurjongen komt vragen of ze de poes mogen opeten, vlak voordat hij en zijn familie verhongeren; het passen van gasmaskers; het in brand steken van Russische dorpen; een dansoptreden aan het Oostfront; trams in het Amsterdam van Anne Frank. Een joodse begraafplaats in Berlijn meldt op 6 jnauri 1943 een lange lijst van zelfmoorden. Lang niet zo'n imposante oorlogsdocumentaire gezien!