Geïrriteerd Ajax blijft kampioensfeest maar uitstellen

De onderlinge irritaties nemen toe, de voorsprong op PSV slinkt en de landstitel is daardoor weer wat verder weg. Met deze feiten in het achterhoofd keerde Ajax gistermiddag huiswaarts na een onbevredigend gelijkspel (0-0) tegen NEC in Nijmegen. De ploeg van Ronald Koeman weet al weken niet meer wat winnen én scoren is. Drie van de laatste vier duels eindigden gelijk. De trainer riep zijn spelers op rustig te blijven. ,,In principe kan het toch niet meer misgaan.'' In het spelpeil zit echter geen enkele verbetering en zo langzamerhand zal de Amsterdamse voetbalclub straks niet meer kunnen ontsnappen aan het predikaat `kampioen van de armoede'.

Als PSV, dat komend weekeinde op bezoek gaat bij Volendam, geen misstap maakt kan Ajax de kampioensschaal pas op zijn vroegst in de voorlaatste competitieronde op 9 mei in ontvangst nemen, in de eigen Amsterdam Arena. Mits Ajax die dag van NAC weet te winnen en een week eerder uit bij FC Zwolle. ,,Geen probleem? Hebben wij dit seizoen al eens van NAC gewonnen'', vroeg Wesley Sneijder zich gistermiddag in De Goffert cynisch af. Het antwoord is: nee. In de competitie verloor Ajax uit (4-2) en voor de beker thuis (0-1) van de club uit Breda.

Gezien het korte, resterende programma lijkt het niettemin onwaarschijnlijk dat Ajax met zes punten voorsprong nog wordt achterhaald door concurrent PSV. De kloof is echter twaalf verliespunten geweest. ,,Misschien was dat ook wel ons probleem'', meende Sneijder, een van de Ajacieden die gisteren onder zijn niveau voetbalde. ,,Voor zoveel mensen waren wij al de kampioen. Dat moet je dan wel maar even waar kunnen maken.''

De jonge spelmaker wilde niet ontkennen dat de irritaties binnen het elftal toenemen nu de titel, die als een vette worst aan een touwtje wordt voorgehouden, weer even ongrijpbaar is. Gisteren was aan de zijlijn een felle discussie met enkele wegwerpgebaren zichtbaar tussen Tom Soetaers en Zlatan Ibrahimovic. Tussen drie spelers ingesloten kon de laatste de bal niet kwijt aan de Belgische linksbuiten omdat hij niet diep ging. Soetaers vreesde vermoedelijk buitenspel, een regel waar Ibrahimovic zich vaak weinig van aantrekt. Met als gevolg uiteraard dat hij veelvuldig wordt teruggefloten.

Kort na dit incident kreeg Soetaers ook een woedende reactie van Van der Vaart te verwerken toen hij uit frustratie de achterlijn wilde halen en daarbij de bal verspeelde. Van der Vaart en Ibrahimovic stonden tevergeefs voor het doel op de bal te wachten.

Sneijder probeerde gisteren de gevoelens van de Ajacieden onder woorden te brengen. ,,De hele situatie is vervelend en irritant. We krijgen vandaag vijf, zes kansen, maar we kunnen weer niet winnen. Logisch dat er dan ook binnen de ploeg wrijvingen ontstaan. Dit vreet aan je.'' De middenvelder is blij dat hij zich vandaag moet melden bij het Nederlands elftal, dat woensdag oefent tegen Griekenland. ,,Goed dat we even in een andere omgeving terechtkomen. Al trainen we bij de club nog zo hard, onze problemen los je daar momenteel niet mee op.''

Als het balkon van de stadsschouwburg op het Leidseplein alsnog wordt betreden, zal Ajax moeten beseffen dat het kampioen is geworden dankzij de leegloop bij Feyenoord en de UEFA-Cupbesognes van PSV. De topploegen ontkwamen alle drie in een bepaalde periode niet aan een volle ziekenboeg. Ajax kon de beloften die vorig jaar werden gewekt met het bereiken van de kwartfinale in de Champions League zelden inlossen. Een deel van de nieuwe lichting van de eigen jeugd (Van der Vaart, Sneijder, De Jong) maakte niet de verwachte sprong voorwaarts. Ook tegen NEC konden zij geen enkele meerwaarde toevoegen aan het elftal.

Ajax had weliswaar een deel van de wedstrijd een veldoverwicht, maar toen de balans werd opgemaakt bleek NEC bijna net zoveel kansen te hebben gehad op de overwinning. Het systeem bij de ploeg uit Amsterdam was onder Louis van Gaal gebaseerd op een inschuivende centrale verdediger (Danny Blind). Nu probeert Koeman niet met zijn opvolger Johnny Heitinga, die dat goed zou kunnen, een man-meer-situatie op het middenveld te creëren, maar met de zeer aanvallend ingestelde linksback Maxwell.

Dat heeft uiteraard te maken met de samenstelling van het elftal. Als Koeman een `echte' linksback opstelt, zoals Jelle van Damme, en Maxwell doorschuift naar het middenveld heeft hij met Van der Vaart en Sneijder te veel offensief ingestelde spelers in de middenlinie. Maxwell moet echter enorme afstanden overbruggen om de opbouw te ondersteunen. En dan nog aan één kant. Bovendien heeft hij de neiging te veel met de bal te lopen.

Met dat redelijk voorspelbare systeem kon NEC gisteren niet worden verrast. Defensief waren de Nijmeegse vleugels goed afgegrendeld. Ajax was daardoor erg afhankelijk van het centrale duo Ibrahimovic-Van der Vaart, dat nog steeds niet de noodzakelijke chemie vertoont. Beiden kregen overigens voldoende kansen om de wedstrijd te beslissen. Een kwartier voor tijd voorkwam NEC-doelman Dennis Gentenaar met een katachtige reactie een doelpunt, toen Van der Vaart van dichtbij mocht inschieten. Het moment herinnerde aan de kans die de international kreeg in het thuisduel met AC Milan. Toen knalde hij de bal van korte afstand op Dida. Achteraf fataal en symptomatisch voor het seizoen van de gemiste kansen van de voorheen zo schotvaardige Van der Vaart. Koeman: ,,Hij heeft ook weinig geluk. Dit keer stond een fantastische redding zijn doelpunt in de weg.''

NEC

0

Ajax

0

Ruststand 0-0. Schds: Wegereef. Tsch: 12.500. Gele kaart: Demouge (NEC).

    • Erik Oudshoorn