Frans Sanofi wint strijd om Aventis

Het Franse farmacieconcern Sanofi-Synthélabo is er na drie maanden strijd en zware druk van de Franse regering toch in geslaagd om de Frans-Duitse concurrent Aventis over te nemen.

De raad van commissarissen van Aventis is gisteren akkoord gegaan met het hogere bod van 55 miljard euro dat Sanofi een dag eerder had uitgebracht. Begin januari had Sanofi een vijandig bod gedaan van 48 miljard euro, maar dat vond Aventis te laag.

Het nieuwe bedrijf, dat de naam Sanofi-Aventis krijgt, wordt het op twee na grootste farmacieconcern ter wereld. Alleen het Amerikaanse Pfizer en het Britse GlaxoSmithKline zijn groter. Sanofi-Aventis heeft een beurswaarde van circa 90 miljard euro.

De Franse regering heeft een belangrijke rol gespeeld in de vorming van de farmagigant. Verschillende leden van het kabinet hebben herhaalde malen hun voorkeur uitgesproken voor een sterke ,,Franse kampioen''. Premier Jean-Pierre Raffarin heeft de combinatie van Sanofi en Aventis zelfs essentieel genoemd voor het nationaal belang, omdat daarmee de productie van vaccins tegen mogelijk bioterrorisme in Franse handen zou blijven. Aventis is een van 's werelds grootste vaccinfabrikanten.

Duitsland werd in deze overnamestrijd zonder aarzeling voor het hoofd gestoten. Bondskanselier Gerhard Schröder had in februari na een ontmoeting met president Jacques Chirac opgeroepen tot ,,neutraliteit'', afgelopen vrijdag deed hij dat na een ontmoeting met de president van Zwitserland nog eens. Tegenover het vijandige bod van Sanofi stond immers een vriendschappelijk bod van de Zwitserse concurrent Novartis op Aventis.

Maar ook in de ontknoping zou de Franse regering een hand hebben gehad. De beide topmannen van Sanofi en Aventis hebben elkaar afgelopen vrijdag, voor het eerst in hun leven, ontmoet op initiatief van de Franse minister van Financiën Nicolas Sarkozy. Een dag later besloot Sanofi zijn eerdere bod te verhogen tot 55 miljard euro. Weer een dag later gaf de raad van commissarissen van Aventis zijn akkoord.

De leiding bij Sanofi-Aventis komt in handen van Jean-François Dehecq, de huidige topman van Sanofi. De overige zestien bestuurders zullen voor de helft door Aventis worden geleverd, en voor de helft door Sanofi. De huidige topman van Aventis, Igor Landau, zal het bedrijf verlaten met een gouden handdruk van 24 miljoen euro, aldus de zakenkrant The Wall Street Journal.

Tot gisteren heeft Landau zich steeds fel verzet tegen overname door Sanofi. Hij zei een voorkeur te hebben voor het Zwitserse Novartis. In een vandaag vrijgegeven persbericht hekelt Novartis de ,,sterke interventie'' van de Franse regering.

Analisten hebben de combinatie van Sanofi-Synthélabo en Aventis eerder al als ,,slim'' betiteld. Sanofi is sterk in medicijnen tegen slapeloosheid, epilepsie, hoge bloeddruk en trombose. Aventis, dat in 1998 is ontstaan door een fusie van het Duitse Hoechst en het Franse Rhône-Poulenc, is vooral sterk op het gebied van allergieën. Daarnaast heeft Sanofi veel nieuwe medicijnen in ontwikkeling, maar een zwak verkoopapparaat. Bij Aventis is het omgekeerd, zeggen analisten: het concern heeft juist een slecht gevulde `pijplijn' met nieuwe medicijnen.