Duitse topman Mitsubishi weg

Rolf Eckhart, de Duitse topman van Mitsubishi Motors, heeft zijn functie neergelegd. Dat heeft het Duitse autoconcern DaimlerChrysler vandaag bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder ging het om een ,,persoonlijke' beslissing van Eckhard. Vorige week besloot DaimlerChrysler om geen geld meer te steken in de aangeslagen Japanse autofabrikant, waarin Daimler een belang heeft van 33 procent.

In Duitsland wordt felle kritiek geuit op bestuursvoorzitter Jürgen Schrempp. Aanstaande donderdag komen de commissarissen bijeen om zich te buigen over de toekomstige strategie van het Duitse autoconcern. Volgens het Duitse dagblad Handelsblatt, dat zich beroept op anonieme bronnen, zal dan ook over de toekomst van Schrempp worden gesproken.

Analisten zien in het besluit van Daimler van vorige week een signaal dat het Duitse autoconcern wil breken met de Japanse partner. Volgens financieel directeur Manfred Gentz is evenwel nog geen besluit genomen over de deelneming.

Schrempp zelf heeft in het openbaar nog geen commentaar gegeven. Hij was op bezoek in China en liet de woordvoering over aan zijn financiële man. Als DaimlerChrysler zijn Japanse avontuur staakt, moet Schrempp afscheid nemen van zijn strategie om een wereldwijd concern te bouwen, de zogeheten `Welt AG'. Analisten en beleggers vragen zich hardop af of Schrempp moet vertrekken.

,,Voor de onderneming zou het beter zijn als er een nieuwe manager komt, met een nieuwe strategie', aldus Michael Schneider, directeur van beleggingsfonds Deka Investment. ,,Schrempp is beschadigd', zei Ulrich Hocker van DWS, een belangenbehartiger van aandeelhouders. ,,Hij staat geweldig onder druk en probeert nu alleen nog maar zijn reputatie te redden.' Hoogleraar economie Ekkehard Wenger vindt dat Schrempp de aandeelhouders heeft bedrogen. Begin april werd vlak na een aandeelhoudersvergadering het contract van Schrempp voortijdig verlengd. Wenger kan zich niet voorstellen dat de koerswijziging in Azië toen nog niet in de lucht hing.

Gerectificeerd

Topman Mitsubishi

In het artikel Duitse topman Mitsubishi weg (maandag 26 april, pagina 11) staat dat Rolf Eckhart, de Duitse topman van Mitsubishi, zijn functie heeft neergelegd. Dat moet zijn: Rolf Eckrodt.