Debutant verslaat olympisch roeier bij NK

Nieuwkomer Sjoerd Hamburger heeft bij de NK roeien op de Bosbaan in Amstelveen titelhouder en beoogd olympisch skiffeur Dirk Lippits verslagen. Hamburger zegevierde op indrukwekkende wijze in 6 minuten en 55 seconden. Tien seconde voor de geroutineerde Lippits.

Lippits, die zilver bij de Spelen van Sydney won in de dubbelvier, keerde vermoeid terug van een hoogtestage van drie weken in de Sierra Nevada. Dat trainingskamp, samen met de lichte vrouwen dubbeltwee die de nationale titel won in de open klasse, voorziet in optimaal presteren tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd over twee weken in Polen. De drie genomineerde Nederlandse boten moeten daar vormbehoud tonen om deelname aan de Spelen veilig te stellen. Lippits zelf was redelijk laconiek over zijn nederlaag. De Brabander verklaarde zich volledig te hebben gericht op de eerste internationale krachtmeting in Poznan. Net als zijn coach Josy Verdonkschot erkende hij echter de klasse van Hamburger.

Lippits kwam met zijn verlies in goed gezelschap. Nico Rienks en Ronald Florijn werden tijdens de NK van 1988 verslagen, maar wonnen goud bij de Spelen van Seoul in de dubbeltwee. Ook Jan Wienese zegevierde zonder nationale titel in de eenmansboot bij de Spelen van Mexico in 1968. Wienese feliciteerde Hamburger op het erevlot. De 21-jarige debutant, die voor het eerst een wedstrijd in een skiff roeide over de olympische afstand van twee kilometer, hoorde pas later wie ,,dat kleine mannetje was''.

De nog wat onwennige Hamburger roeit met de techniek van een kampioen en beschikt over de bouw van een olympisch kampioen. Het is niet uitgesloten dat hij bij de Spelen van Athene zal roeien in de door Lippits gekwalificeerde boot. In Polen verschijnen beide skiffeurs aan de start.

Hamburger is geen totaal onbekende roeier. Mark Emke, coach van de Holland Acht overwoog de nieuwkomer te laten meeselecteren nadat Hamburger bij de NK Indoorroeien in december op de zesde positie eindigde. Ook op het water bewees Hamburger zich nu. Omgerekend versloeg Hamburger zaterdag zelfs alle bondsploegen tijdens de NK roeien. Zo roeide hij 19 seconden boven het wereldrecord waar – onder volstrekt gelijke omstandigheden – Femke Dekker de nationale titel bij de vrouwen veroverde, maar 39 seconden langzamer was dan de snelste skiffeuse ooit. De Commissie Toproeien gaf Lippits en Hamburger toestemming naar de wereldbekerwedstrijden in Polen te gaan.

Lippits' falen had een legitieme verklaring, maar de blamage was er niet minder om. Het publiek viel stil tijdens de laatste meters van de race toen duidelijk werd dat een onbekende roeier ging zegevieren. Lippits begon op jonge leeftijd met atletiek en roeit al jaren, Hamburger speelde korfbal en roeide twee jaar geleden voor het eerst in de eerstejaars acht van Orca uit Utrecht. In 2002 werd de acht met Hamburger tweede bij de tot Boekel De Nerée Randstad Regatta omgedoopte wedstrijd. ,,Geen enkel excuus rechtvaardigt zo'n verschil'', zei Irene Eijs, commissaris toproeien van de roeibond.

De moegetrainde Lippits toonde karakter door niet af te zeggen voor de strijd op de Bosbaan. De lichte mannen vier-zonder ontweek de strijd met de uit reserves van de Holland Acht geformeerde vier in de open klasse door in de eigen lichte klasse uit te komen. De vrouwen dubbelvier, die op voorhand naar de wereldbekerwedstrijd is gezonden, verscheen door een plotselinge blessure niet aan de start waardoor ook de acht veilig op de wal bleef. Bij de mannen won de Holland Acht ruim.