`De meeste reacties zijn: hè hè, eindelijk'

Vera Pauw (41) begeleidt tot en met het WK in 2007 het Nederlands vrouwenvoet- balelftal. Een primeur.

Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft de voetbalbond (KNVB) een vrouw als bondscoach aangesteld. Oud-international Vera Pauw (41) is vanaf komende zomer verantwoordelijk voor het nationale vrouwenelftal. ,,De meeste reacties zijn: hè hè, eindelijk.''

Je bent nu bondscoach van het Schotse vrouwenteam. Ervaring genoeg dus?

Vera Pauw: ,,Ja, en ik heb ook met de KNVB afgesproken dat ik eerst mijn werk in Schotland afmaak. Het team kan in de EK-kwalificatie nog de play-offs halen. En die worden na de zomer gespeeld.''

Is het vertrek uit Schotland om logistieke of sportieve redenen?

,,Logistieke, want ik reis op en neer. Ik ben daar ooit begonnen, omdat mijn man, Bert van Lingen, assistent-trainer van Dick Advocaat bij Glasgow Rangers was.''

Trots dat je de eerste vrouwelijke bondscoach bent?

,,Natuurlijk. Volgens mij ben ik zelfs de eerste in Nederland. Ik heb er eens over nagedacht, maar ook bij andere sporten zou ik geen vrouw kunnen noemen die mij is voorgegaan.''

Een gedurfde of verstandige stap van de KNVB?

,,Verstandig, omdat de ervaring leert dat mannelijke bondscoaches na vier jaar doorgaans opstappen. Zij gebruiken het Nederlands vrouwenteam als opstapje voor een aantrekkelijke baan binnen het mannenvoetbal. En geef ze eens ongelijk als de beloning aantrekkelijker is.''

Ben jij in staat Nederland internationaal op een hoger plan te brengen?

,,Ik ga mijn best doen, maar het is moeilijk. Eerst zullen de status en de infrastructuur in Nederland verbeterd moeten worden. In Europa moeten we opboksen tegen een tiental landen waar voetbalsters fullprof zijn. Laten we in Nederland maar eens proberen de speelsters fulltime te laten trainen; die inhaalslag moeten we eerst maken. Daarnaast hoop ik dat de UEFA en de FIFA besluiten het aantal deelnemende landen aan EK's en WK's uit te breiden, zodat het voor Nederland makkelijk wordt zich te plaatsen. Deelname aan grote toernooien draagt bij aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in een land.''

Is er genoeg kwaliteit in Nederland?

,,Ik zie altijd mogelijkheden. Je hebt overal talent en meiden die graag willen.''