Barcelona neemt wraak op Real en kan weer dromen

Barcelona heeft gisteravond op zoete wijze wraak genomen voor de thuisnederlaag, die de Catalaanse voetbalclub eerder dit seizoen leed tegen Real Madrid. Voor het eerst sinds 1 november 1997 wist Barça in het Santiago Bernabéu de aartsrivaal te verslaan: 1-2. Een prachtig doelpunt van Xavi en een rode kaart voor de Portugees Luís Figo maakten het feest voor de bezoekers compleet. Met nog vier wedstrijden te gaan heeft de formatie van trainer Frank Rijkaard vijf punten achterstand op koploper Valencia en vier punten op nummer twee Real Madrid.

Het contrast met een halfjaar geleden, toen Barcelona in eigen huis met 2-1 van Real Madrid verloor, was groot. Destijds stond de positie van de Nederlandse voetbaltrainer onder zware druk na de eerste competitienederlaag in Nou Camp tegen Real Madrid sinds 1983. Het gat tussen Barcelona en Real Madrid bedroeg toen maar liefst dertien punten. Het Catalaanse voetbalbolwerk stond op een teleurstellende elfde plaats in de Primera Division. Het seizoen leek al voor de winterstop voorbij, tot afgrijzen van de socios.

Barcelona veranderde, mede door de komst van Edgar Davids, van een zielloos elftal in een soepel voetballende ploeg. Sinds 4 januari van dit jaar bleven de blauw-paarsen in de competitie ongeslagen. De indrukwekkende inhaalrace kreeg gisteren een succesvol vervolg tegen het zwalkende sterrenensemble uit de Spaanse hoofdstad. De rollen zijn nu omgedraaid. De zege van Barcelona dompelde Real Madrid in een crisis. Na de verloren bekerfinale tegen Real Zaragoza en de uitschakeling in de Champions League kwam de nederlaag tegen Barcelona hard aan. Zeker omdat `de Koninklijke' het grootste deel van de wedstrijd het duel domineerde.

Zonder topscorer Ronaldo miste Real Madrid een koele afmaker. Na een sterke beginfase van Barcelona nam Real het initiatief volledig in handen. Bij vlagen werd de opponent onder leiding van Zinedine Zidane en Luís Figo weggespeeld. Voor rust kregen de Real-spelers kans op kans. Inzetten eindigden echter op de lat, op de vuisten van Barcelona-doelman Victor Valdes of werden van de lijn gehaald. Zeven minuten voor rust kreeg Figo geel toen hij de grensrechter beledigde omdat de bal in de ogen van de Portugees de doellijn gepasseerd zou zijn. Na afloop beweerde Figo dat de scheidsrechter nooit kon hebben gehoord wat hij tegen de grensrechter zou hebben gezegd. De international van Portugal had het gevoel dat de arbiter met de verkeerde intenties aan de wedstrijd was begonnen.

Tien minuten na rust kreeg Real Madrid toch de verdiende voorsprong. Na een afgeslagen hoekschop knalde de Argentijn Santiago Hernán Solari de bal in het doel. Het volledig gevulde stadion vierde massaal feest. Een paar minuten later was het muisstil in het Santiago Bernabéu. Invaller Patrick Kluivert was amper twee minuten in het veld of hij kopte de gelijkmaker al binnen na een voorzet van Giovanni van Bronckhorst. Aan de treffer kleefde wel de lucht van buitenspel.

Barcelona kreeg door de gelijkmaker meer vertrouwen en ging op jacht naar een zege. Toen in de 70ste minuut Figo met zijn tweede kaart werd weggestuurd vierden de Catalaanse fans al een klein feestje. De ex-speler van Barcelona ging te hard een duel in met Carlos Puyol. De aanhang van Barcelona heeft de stervoetballer nooit zijn overstap naar Real vergeven. Met een man meer wist Barça de thuisploeg onder leiding van Ronaldinho met de rug tegen de muur te zetten.

Na een paar gemiste kansen door Kluivert volgde vijf minuten voor tijd een beeldschone ontknoping. Xavi zette de aanval op door de bal te geven aan Ronaldinho. De Braziliaan wachtte tot zijn ploeggenoot door de verdediging van Real was gelopen en lepelde de bal precies over de defensie heen. Met een prachtige beweging in de lucht rondde Xavi de aanval doeltreffend af. De zege van Barcelona kwam daarna niet meer in gevaar. Acheraf bezien had de ploeg van Rijkaard aan twintig minuten goed voetbal genoeg gehad voor de overwinning. De spelers van Real Madrid vonden dat ze een zege hadden verdiend, maar ze kregen zelfs geen punt.

Real Madrid kon later op de avond toch nog opgelucht ademhalen toen bleek dat Valencia tegen Bilbao niet verder kwam dan 1-1. Daardoor blijft de titelrace in de hoogste Spaanse klasse de komende weken spannend. Zelfs de formatie van Barcelona mag nog stiekem dromen van het kampioenschap, terwijl een halfjaar geleden het veiligstellen van Europees voetbal al een heilloze missie leek.

Real Madrid

1

Barcelona

2

Ruststand 0-0. 54. Solari 1-0, 56. Kluivert 1-1, 85. Xavi 1-2. Schds: Pérez Burrull. Tsch: 75.000. Rode kaart (2xgeel): Figo (Real Madrid). Gele kaarten: Cambiasso en Solari (Real Madrid).