AZ verzekert zich van plek in UEFA Cup

AZ heeft zich zaterdagavond door een 7-0 overwinning op RKC verzekerd van Europees voetbal. Willem II verloor met 2-0 van FC Twente en kan de ploeg van coach Adriaanse, met nog drie duels te gaan in de eredivisie, niet meer achterhalen.

In de Alkmaarderhout bejubelde het publiek Adriaanse uitbundig, toen een `ticket' voor het UEFA-Cuptoernooi na de monsterzege was veiliggesteld. ,,Fantastisch'', vond Adriaanse, die ondanks de euforie realistisch bleef. ,,Er zullen ook mindere tijden komen'', waarschuwde de coach. Zijn collega Jol van RKC erkende dat zijn ploeg er nauwelijks aan te pas kwam. ,,AZ toonde gewoon de wilskracht om een feestje te bouwen. Binnen een kwartier kregen we vijf doelpunten tegen maar het hadden er ook negen kunnen zijn. Iedereen zakte door het ijs.''

Uitblinker Meerdink scoorde driemaal voor de thuisclub, die op de ranglijst Heerenveen passeerde en na de traditionele topdrie (Ajax, PSV en Feyenoord) nu de vierde plaats bezet. Hoewel Heerenveen in een matig duel op 0-0 bleef steken tegen degradatiekandidaat Vitesse, kan de ploeg van coach De Haan Europees voetbal alleen in theorie nog ontgaan. De voorsprong op achtervolger Roda JC bedraagt negen punten.

PSV en Feyenoord waren eerder al verzekerd van Europees voetbal. Nummer twee PSV liep door een eenvoudige 3-0 uitzege op RBC Roosendaal weer twee punten in op Ajax, dat het kampioensfeest moet uitstellen. Bij PSV viel topscorer Kezman, die zijn seizoenstotaal met een strafschop op 25 treffers bracht, met gekneusde ribben uit. Hij is gisteravond wel naar Belgrado gereisd om zich met Servië voor te bereiden op de vriendschappelijke interland tegen Noord-Ierland.

Feyenoord bleef voor de tiende keer op rij ongeslagen. Het won gisteren in De Kuip met zomeravondvoetbal van hekkensluiter Volendam: 2-0. ,,Het enige positieve aan deze wedstrijd is dat we hebben gewonnen'', mopperde coach Van Marwijk, die een tweede plaats en plaatsing voor de voorronde van de Champions League nog niet uit zijn hoofd heeft gezet. De Rotterdamse club volgt PSV op drie punten.

Door de nederlaag in De Kuip zag coach Steur van Volendam de degradatiezorgen toenemen. Volendam staat één punt achter Vitesse en twee punten achter FC Zwolle, dat gisteren in Groningen een punt pakte. Zwolle won de laatste weken verrassend van subtoppers Heerenveen en AZ, maar in het duel met FC Groningen vond coach Spijkerman zijn ploeg ,,onherkenbaar'' spelen. ADO Den Haag is, met drie punten voorsprong op FC Zwolle, nog niet zeker van lijfsbehoud. In Breda was NAC gistermiddag met 1-0 te sterk.