Audina pakt twee titels bij EK badminton

Badmintonster Mia Audina heeft bij de Europese kampioenschappen in Genève twee gouden medailles voor Nederland behaald.

In het enkelspel was de geboren Indonesische zaterdag veel te sterk voor de Française Hongyan Pi: 11-1 en 11-0. Later op de dag won Audina met Lotte Bruil ook de dubbelfinale, waarin de Deense titelfavorieten Olsen/Jørgensen met 15-10 en 15-1 werden verslagen. Het was de eerste gouden medaille voor een Nederlands badmintondubbel in de EK-geschiedenis.

De zege in het enkelspel betekende voor Audina, winnares van olympisch zilver in Atlanta (1996), haar eerste Europese titel. De regerend kampioene, de Nederlandse Yao Jie, won in Genève de bronzen medaille. Audina's dubbelslag maakte het succes voor de Nederlandse badmintonploeg compleet. In het landentoernooi werd het team van bondscoach Martijn van Dooremalen vorige week al tweede. Met in totaal vier medailles evenaarde Nederland het recordaantal van vijf, twee jaar geleden bij de EK in Malmö, net niet.

Het succes van Audina (24) in Zwitserland kwam ook voor Van Dooremalen, sinds 1985 coach van de Nederlandse badmintonploeg, niet uit de lucht vallen. Audina etaleert al wekenlang haar topvorm, en won twee weken geleden het sterk bezette Japan Open door in de finale de Chinese nummer één van de wereld, Ruina Gong, te verslaan.

Audina's zege op Zwitserse bodem was volgens Van Dooremalen mede het gevolg van het feit dat hij haar had `gespaard' voor het landentoernooi, terwijl tegenstander Pi door Frankrijk wel veelvuldig was ingezet. ,,Ik laat mijn spelers zich niet kapot spelen'', reageerde Van Dooremalen gisteren op de eerdere kritiek dat hij met een `veredeld B-team' was aangetreden in de finale van het landentoernnooi.

Audina, als tiener al winnares van olympisch zilver in Atlanta (1996), kan de Olympische Spelen in Athene met vertrouwen tegemoet zien, nu ze recent de Chinese topdrie van de wereld heeft verslagen. Bovendien won Nederlands beste badmintonster, die in 2002 de zilveren medaille behaalde bij de EK, vrijdag in de halve finales van de Deense vijfvoudig Europees kampioene Camilla Martin. ,,Een partij van wereldklasse'', oordeelt Van Dooremalen.

Audina geldt dan ook als een van de topfavorieten bij de komende Olympische Spelen in Athene, beseft Van Dooremalen. ,,Kijkend naar de laatste weken staat Mia er goed voor. Voor haar is het een mentaal voordeel dat ze onlangs alle Chinese toppers heeft verslagen'', zegt de bondscoach, die ook Yao Jie medaillekansen toedicht bij de Olympische Spelen in Athene. ,,Jie zit verschrikkelijk dicht bij het niveau van Mia. Ze kwam deze EK individueel wat tekort maar ik heb haar ook meer gebruikt in het landentoernooi.''