Zoek geen problemen

Als student bekostigde ik samen met mijn ouders de afgelopen drieënhalf jaar mijn studie, onder meer met de studiefinanciering voor thuiswonenden. Nu dit voor het komende studiejaar niet meer kan, wil mijn opa mij renteloos lenen voor het collegegeld 2004/2005, ongeveer 1.500 euro. Nu las ik op de site van NRC Handelsblad dat grootouders elke twee jaar onbelast circa 2.400 euro aan hun kleinkinderen mogen schenken en lenen met gunstige voorwaarden. Ik zoek nog steeds naar de beste optie. Het liefst met belastingaftrek van mijn opa's kant of van mijn kant. Kan mijn opa het geld het beste naar mij overschrijven, waarna ik het collegegeld voldoe? Of kan ik hem zelf mijn collegegeld direct aan de universiteit laten betalen? Hoe geef je dit aan op het belastingbiljet?

(N. van L.)

U maakt het moeilijker dan het is. Uw opa schiet u gewoon geld voor en u betaalt dat een keer terug, of niet. Einde verhaal en einde probleem. En belastingaftrek is er niet bij. Wat wilt u of uw opa eigenlijk aftrekken?

    • Adriaan Hiele