Wandelen om te genieten

Iedere plek in Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, ademt geschiedenis, reuring of rust.

Van Amsterdam genieten betekent wandelen. Niet fietsen, want fietsen betekent continu uitkijken dat je niet wordt doodgereden. En Amsterdam is zeker niet autorijden want een parkeerplaats is er niet. Amsterdam dient men te bewandelen. Het doet er niet toe van waar naar waar men wandelt. Overal is geschiedenis, reuring of rust te vinden.

Vertrek bijvoorbeeld eens vanaf de Javastraat. Hier leeft de Derde Wereld in al zijn veekleurige, vaak armoedige verschijningsvormen. Belhuizen, sariwinkels, belhuizen, waarvan sommige dienen als dekmantel voor illegale Hawala bankfilialen en groenteboeren met onbekende knolgewassen brengen de wandelaar in kosmopolitische stemming. Die stemming kan nog even worden vastgehouden op de Dappermarkt. Let daar op de banier boven de kramen: Pas op Zakkenrollers, en voel of uw portemonnee er nog zit. Loop door de Eerste van Swindenstraat richting Koninklijk Instituut voor de Tropen en kijk bij de AH-vestiging of er nog een politiebusje staat. Wie weet hebben de vrienden van prins Bernhard weer eens een veelpleger in de kladden gepakt en kunt u wat nieuwe scheldwoorden leren. Dit is trouwens ook een straat met een hoog Jomanda-gehalte. Dus goed voor een behandeling shiatsu of voor de aanschaf van een steen die bij uw sterrenbeeld past.

Bij het oversteken van de Linnaeusstraat doet zich een embarras du choix voor: rechtdoor het Oosterpark in of meteen richting Plantage Middenlaan. Het Oosterpark op een zomerse dag is het vrolijk stemmende toneel van de etnische lappendeken die Amsterdam heet. Volkser dan het Vondelpark, kleurrijker dan het Amsterdamse Bos en overzichtelijker dan het Vliegenbos. Waarbij niet gezegd is dat de lezer een bezoek aan een van deze groene longen wordt ontraden, in tegendeel. Wat ont- of aanraden betreft, het Oosterpark is 's avonds en 's nachts een bekende cruise-area.

Okay, we gaan richting Artis en om niet gestoord te worden door het geluid van ziekenhuissirenes – de Plantage Middenlaan is de aanvliegroute voor het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis – slaan we meteen af naar de Muidergracht. Dit is een van die fraaie wegen waar katten en duiven het recht van ongestoord overpad opeisen. En het is een straat die uitkomt op de stedelijke oase die Hortus Plantsoen heet. Let daar op de slaapplek onder de struiken. Vorig jaar vond de politie hier het lijk van een onbekende.

We staan nu aan de rand van wat vroeger joods Amsterdam was. De architectonische wanhoop die Meester Visserplein is gedoopt, wordt omzoomd door stil verdriet. Het Auschwitz Monument, de Dokwerker aan de ene kant en de oude synagoges en het Joods Historisch Museum aan de andere kant. Vrij onbekend in deze buurt is de oude sjoel in de Nieuwe Uilenburgerstraat. Soms is hij open en dan zou men even binnen moeten beleven hoe daar het licht wordt gevangen. Overigens vinden we hier een van de beste Chinese restaurants, Nam Tin.

Dit restaurant is een verre uitzaaiing van Chinatown, en de liefhebber van een van de mooiste pleinen van Amsterdam, de Nieuwmarkt, moet hier zeker de Sint Antonies Breestraat inslaan. Ja, en dan pak je natuurlijk even de oude Nieuwmarkt en je denkt aan de rellen waarvan nu de foto's in het gelijknamige metrostation hangen. Zo dichtbij in de tijd en al zo vergeten.

Laten we nog één verborgen parel ontbloten en de Damstraat betreden. Tussen Damstraat en Pijlsteeg bevindt zich een broodjeszaak met een prachtige tuin. Daar deelt men de lunch met wat ingewijden en een enkele verdwaalde toerist. We zitten nu in de binnenstad en die behoeft verder geen krans. Wie een Aziatisch uiterlijk heeft, moet oppassen voor nepagenten. Wie hasj of viagra wil kopen, zij gewaarschuwd voor nep en namaak. Allen dienen op te passen voor zakkenrollers, én uit te kijken voor de tram. Op het Rokin zijn al enkele toeristen verongelukt.

Hotels

(www.weekendhotel.nl)

THE COLLECTOR. B&B Op 150 meter van het Concertgebouw, nabij musea, het Vondelpark en het uitgaansleven belooft `Logeren te midden van verzamelingen' in een ruim pand uit 1914. Vanaf 90 euro. De Lairessestraat 46/HS 1071PB Amsterdam. (020) 6736779

PHILDUTCH. Woonboot op één minuut van de Heineken Brouwerij. Vanaf 50 euro, www.phildutch.net Nicolaas Witsenkade, t/o 17

AMSTEL HOTEL. Droom van iedere Amsterdammer. Kamers vanaf 530 euro. Maar als u belt, heeft het Amstel meestal ook wel kamers van 430 euro, www.amstelhotel.nl Professor Tulpplein 1, (020) 6226060

Restaurants

SAVVAS. Kindvriendelijk en onopgesmukt Grieks. Eerste van Swindenstraat 40. (020) 6939650

LOF. Buiten de beschreven route, maar erg lekker en verzorgd. Haarlemmerstraat 62/H (020) 6202997

LA SALA. Helemaal tapas! Plantage Kerklaan 41. (020) 6244846