Vroeg op voor een glimp ruimtestation

Het kan bijna niemand ontgaan zijn dat er, negentien jaar na Wubbo Ockels, weer een Nederlandse astronaut in de ruimte verblijft. De hele week was André Kuipers niet weg te slaan van radio, tv en krantenpagina's. De lancering van de Sojoez-raket, maandag vanaf de basis Baikonoer in Kazachstan was rechtstreeks te volgen, evenals de koppeling van de raket met het internationale ruimtestation ISS. Inmiddels is Kuipers beland in de fase van de wetenschappelijke experimenten, al dan niet samen met Nederlandse schoolkinderen. Eind volgende week volgt waarschijnlijk een nieuwe hausse, als Kuipers op 30 april terug verwacht wordt op aarde.

Wie hieraan nog niet genoeg heeft, kan terecht op de website van de ESA, de European Space Agency. Op www.esa.int is veel informatie te vinden over de ruimtevlucht, het ISS-station, de bemanning en de experimenten die ze uitvoeren. De site is meertalig, op de Nederlandse pagina's is onder andere een dagboek van André Kuipers te vinden, waarin hij sinds eind november verslag doet van de voorbereidingen voor zijn vlucht. Sinds de lancering zijn er blijkbaar andere prioriteiten, want het dagboek eindigt op 11 april.

Op de ESA-site staat deze operatie Delta vanzelfsprekend centraal, op de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, www.nasa.gov, is de plek wat minder prominent. Maar de Amerikanen pakken het wel klantvriendelijk aan. Op de site spaceflight.nasa.gov is bijvoorbeeld een schema te vinden waar en wanneer het ruimtestation ISS vanaf de aarde te zien is. Dat is volgende week ook mogelijk in Nederland, vanaf dinsdag. Maar liefhebbers moeten er vroeg voor opstaan, want de ISS komt 's ochtends tussen vier uur en half zes langs. En slechts voor enkele minuten.

De Russische tegenhanger van de NASA, de Russian Aviation and Space Agency, heeft minder te bieden. De website www.rosaviakosmos.ru/english/eindex.htm lijkt sinds de laatste jaren van de vorige eeuw niet meer te zijn geactualiseerd. Na een hartelijk welkom van de directeur, even breed getoonzet als de man zelf, worden de projecten en programma's ten tonele gevoerd. Ook bevat de site een overzicht van de geschiedenis van de Russische ruimtevaart, die teruggaat tot 1680, toen in Moskou een `rakettenhuis' voor raketten met vuurwerk werd gesticht.

Leerzaam en leuk voor kinderen is www.sterrenkids.nl, waarop een medewerker van een sterrenwacht de bezoekers laat delen in de lol die hij er blijkbaar in had om zijn eigen kinderen van alles over het uitspansel te vertellen.

www.esa.int, spaceflight.nasa.gov, www.sterrenkids.nl