Viktoria Tolstoy:

Ja, ze is een verre nazaat van de grote Rusissche literator en nee, ze schrijft geen letter.

Op Shining on You, haar vijfde cd, zingt ze teksten van collega Lina Nyberg en echtgenoot Per Holknekt. De muziek komt van pianist Esbjörn Svensson die onlangs ook een cd met Nyberg maakte. Is in Zweden iedereen familie of lid van dezelfde muzikale commune?

Hoe dan ook, het blijft gezellig want behalve in lichtgewicht jazz is Tolstoy goed in aansteker-deiners en neutrale achtergronden voor beschaafde seks. Een paar violen en een koortje, een cadeautje van Toots Thielemans en twee prachtsolo's van trombonist Nils Lindgren, waarom zou Viktoria niet even hard gaan `scoren' als Norah Jones?

Haar stem is minder monotoon, haar voorkomen minstens even aardig en haar Engels is perfect. Het enige wat Viktoria tegen kan zitten is dat ze `al' rond de dertig is. Plus natuurlijk het feit dat de beurs van ACT minder vol zit dan die van EMI.

Shining on You

(ACT 9701,

distr. Culture) ***

    • Frans van Leeuwen