Verkwikkend bad voor de geest

Nicosia, de hoofdstad van Cyprus, is misschien wel de veiligste stad.

Wie kent het gevoel niet? Voordat je het vliegtuig instapte, las je over al die prachtige kathedralen, musea en bruggen die in jouw beoogde reisdoel aanwezig waren. Je was laaiend enthousiast, totdat je er op de plek van bestemming merkte hoe dodelijk imponerend en agressief zulke monumenten kunnen zijn – je bent al doodmoe, maar huppakee – daar heb je weer zo'n kathedraal. Je wil gewoon een kopje koffie, maar in de straat waarin je loopt, staat weer zo'n museum met een onvergetelijk grote poort en een schilderij waar je mond – volgens de reisgids althans – van moet openvallen.

Voor wie dat stadium heeft bereikt, is Nicosia de ideale bestemming. De hoofdstad van Cyprus kent nog de intimiteit, zachtheid en gevoeligheid van de jaren '50, toen iedereen elkaar nog kende en het leven nog simpel was. In Nederland kon wijlen Pim Fortuyn af en toe lyrische woorden wijden aan die wereld die volgens velen allang voorbij is. Maar in Nicosia bestaat zij nog en daarom is een bezoek aan de hoofdstad een verkwikkend bad voor de geest: niet alles is groot, imposant en bedreigend in deze wereld – soms is een hoofdstad gewoon gezellig en leuk.

Natuurlijk zijn er in Nicosia fantastische dingen te zien. Neem het Cyprus museum met zijn indrukwekkende verzameling beelden die waarschijnlijk 750 jaar voor Christus werden gemaakt en in de jaren '30 bij de opgraving Ayia Irini werden gevonden. De beelden zijn opgedragen aan de god van de oorlog, maar zelfs zij stralen de gemoedelijkheid uit die Nicosia zo kenmerkt. Of neem het museum voor ikonen waar bijvoorbeeld duidelijk wordt hoe sommige schilders experimenteerden met kleuren. Maar ook dit museum is een museum voor gewone mensen – geen schreeuwende teksten, geen suppoosten die elke bezoeker als potentiële crimineel zien, je kunt er gewoon lopen en kijken.

En dat geldt dus eigenlijk voor heel Nicosia. In steden als New York zit de elite in aparte restaurants waar je als gewone ziel niet binnenkomt. Maar restaurant Dateline kun je zo binnenlopen en de kans is groot dat je een minister ziet of een rijke zakenman. Ga in het park zitten bij Ledra Street en een bonte verzameling van mensen trekt aan je voorbij. Niemand is bang dat hij of zij wordt beroofd (Nicosia is een uiterst veilige stad), het is simpelweg een park waar je lekker kunt zitten en van de zon kunt genieten.

Die gemoedelijkheid vind je aan beide kanten van de zogeheten Groene Lijn, die Nicosia in tweeën verdeelt. Ga een keer vanaf het Grieks-Cypriotische gedeelte naar het Turks-Cypriotische en breng een bezoek aan de grote hamam daar in het centrum. Het Turkse bad is eeuwen oud, maar niemand lijkt te bezwijken onder het gewicht van die geschiedenis.

Zo gemoedelijk is Nicosia dat je bijna vergeet dat de stad al in de vierde eeuw voor Christus werd gesticht en in de loop der jaren een indrukwekkend aantal beschavingen over zich heen kreeg (Grieken, kruisvaarders, Ottomaanse Turken, Britten en ga zo maar door). En misschien moet je dat ook maar vergeten, want hun sporen zie je vanzelf zonder dat ze zich – zoals in andere hoofdsteden – agressief aan je opdringen.

En zo is Nicosia de ideale bestemming voor de reiziger die even weg wil van strees en gedoe.

Toeristen die naar Cyprus komen, laten Nicosia vaak links liggen en racen naar de grote badplaatsen zoals Paphos en Limassol. Zij maken een grote fout: de zee is lekker, maar een bad in het azuurblauwe water is lang niet zo verkwikkend voor de geest als een paar dagen in de stad waar zoveel reisgidsen zo denigrerend over doen. Vergeet hun gewauwel en ontdek dat de wereld niet alleen bestaat uit gruwelijke oorden waar het te druk is, bommen ontploffen of andersoortig gedoe het leven verpest. De gemoedelijkheid van de jaren '50 bestaat nog, op maar vier uur vliegen van Amsterdam.

Hotels

HILTON. Makarios Avenue. Luxueus, heerlijk zwembad en fantastische health club.

HOLIDAY INN. Stadshotel, ligt in centrum .

HILTON PARK. Hotel met veel faciliteiten in buitenwijk van Nicosia.

Restaurants

DATECLUB. De plek waar de elite van Cyprus komt – mis het niet! (00357) 22376843. 2, Agathonos.

FONTANA. In het Hilton: vooral op zondag een plek waar veel Cyprische families samen lunchen of dineren.

WOOLWORTH. Het cafetaria van de Woolworth's: goedkoop en dus een leuke afwisseling op bovengenoemde restaurants!