Twista:

Twista ontleent zijn naam aan een van zijn kwaliteiten: hij is de snelste rapper aller tijden. Hij is een tong-`twister'. Snelheid op zich is niet per se een aanbeveling, maar deze Twista combineert zijn gespierde dictie met verleidelijke beats. Kleurrijke gospelkoren rollen over funky ritmes, zwoele gitaarlijnen krijgen pep door Twista's dravende rijmen. Allerlei producers, waaronder Kanye West en R. Kelly, leverden de muziek. Zo heeft de hit `Slow Jamz' arrenbie-beats en een onweerstaanbare hook met dank aan Burt Bacharach. Elders duikt Bill Withers op in samplevorm, maar verder wordt er weinig opzichtig geleend. De rapper uit Chicago wekt de indruk dat hij snel spreekt omdat hij veel te vertellen heeft. Hij mag het hebben over meisjes, cocktails of dienstplicht – Twista doet het met een suggestie van dwingende noodzaak. Hij heeft soms een bizarre timing als die van Dizzee Rascal, en weet ook nog melodie in zijn voordracht te leggen. Twista is niet de windbuil die we maar al te vaak in hiphop aantreffen.

Kamikaze

(Warner 7567-83598) ****

    • Hester Carvalho