Topstuk

Een koe met een waterhoofd, een kip zonder kop. Soms sluipt er een foutje in de embryonale regie en ontstaan er ernstige aangeboren afwijkingen. Het Natuurmuseum Rotterdam heeft een bijzondere collectie huiszoogdieren met ernstige aangeboren afwijkingen. In het nieuwste nummer van hun tijdschrift `Straatgras' worden de topstukken gepresenteerd.

Het basisprobleem ligt meestal in het niet volledig sluiten van de neurale buis. Dat gebeurde ook bij het kalf op de foto, dat als gevolg daarvan met een waterhoofd ter wereld kwam. Het werd rond 1990 in de buurt van Eindhoven geboren. Een andere opvallende afwijking is cyclopedie: door onvolledige ontwikkeling van de oogkassen lijkt het alsof het dier maar één oog heeft. Vaak zijn er ook geen aparte hersenhelften. Deze dieren worden dan ook vrijwel altijd doodgeboren.