Televisie en Radio Voorkeur

DOCUMENTAIRE

De revue: Voorwaarts. Film van de Deen Per Wennick uit 1998 over kinderen in de danssport. Portretten van de kinderen Sonny Fredie en Jeanne Aunel, wier ouders ook hun trainers zijn en die hun eigen dansschool runnen. Wat moeten ze er allemaal voor over hebben? Ned.3, 14.00-14.50u.

Voorheen girls. Vervolg op de serie Girls, girls, girls uit 1999, waarin twaalf jonge vrouwen uit kleurrijk Nederland werden geportretteerd. Vanmiddag de 33-jarige Ebru Umar die onlangs haar verzamelbundel met columns Burka & Blahniks publiceerde. Ned.3, 16.15-16.55u.

Beckham Gate: Het ware verhaal. Over de waarheid, leugens en minnaressen (onder wie de Nederlandse diplomatendochter Rebecca Loos) van voetballer David Beckham. SBS6, 21.05-22.00u.

Tegenlicht: Een ontmoeting met Osama bin Laden. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.55-21.50u.

Sonja & Winston in Vietnam. Reportage in samenwerking met de leprastichting waarin de soapacteurs Sonja Silva en Winston Post een (werk)bezoek brengen aan Vietnam. Zij krijgen inzicht in het werk dat artsen voor de leprastichting in Vietnam doen. RTL4, 23.00-23.30u.

KUNST & MUZIEK

Vrije geluiden: de accordeon. Over de accordeon en de vraag of het instrument wel serieus wordt genomen. Leidenaar Henny Langeveld, de officiële wereldkampioen, speelt een eigen bewerking van Saint-Saëns' Dance Macabre. Een instrument vol passie, zeelucht en havens! Ned.3, 11.00-12.00u.

Matinee: Ludwig van Beethoven, 9e symfonie. Dirigent Edo de Waart en musicoloog Jos van der Zanden vertellen over het het laatste deel van de 9de Symfonie van Ludwig van Beethoven. De finale betreft een gedeelte van Schillers gedicht Ode an die Freude, beter bekend als Alle Menschen werden Brüder. Ned.3, 13.02-14.00u.

Close-up: Mostar. In de Balkan-oorlog werd de historische brug van Mostar opgeblazen. Nu is met internationale hulp de brug weer opgebouwd. Maar de wonden van de oorlog gaan diep en rond de brug is de spanning tussen Oost en West nog altijd te snijden. Ned.1, 18.25-19.25u.

R.A.M. Onder meer een reportage over de Zuid-Afrikaanse schrijver Kabelo Sello Duiker (1974). Op 27 april 2004 is het tien jaar geleden dat in Zuid-Afrika de apartheid werd afgeschaft. Duiker kreeg voor zijn eerste boek Thirteen Cents (2001) de Gemenebest-prijs voor het beste debuut van Afrika. Seks, geweld, drugs, aids en homoseksualiteit spelen in zijn boeken een grote rol. Ned.3, 19.35-20.55u.

Wintertijd. HMG-topman Fons van Westerloo praat over zijn muzikale voorkeuren en laat fragmenten van optredens van onder anderen Trini Lopez, Jefferson Airplane, Paul McCartney, Mighty Sparrow en Aretha Franklin zien. Ook een fragment uit de Matthäus Passion. RTL5, 21.55-23.00u.

FILM

Stand by Me (Rob Reiner, 1986, VS). Bescheiden Hollywoodverfilming van het autobiografische, psychologisch genuanceerde verhaal ”The Body' van griezelspecialist Stephen King over jongensvriendschap en volwassenwording. Vier twaalfjarige jongens in Oregon, in de zomer van 1959, ondernemen speurtocht naar het lijk van verongelukte leeftijdgenoot. Veronica, 18.55-20.30u., met reclame.

Batman & Robin (Joel Schumacher, 1997, VS). In vierde Batman-film speelt George Clooney (na tweemaal Michael Keaton en eenmaal Val Kilmer) de caped crusader. Hij bestrijdt Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger) en de ecologische verleidster Poison Ivy (Uma Thurman) en wordt bijgestaan door Robin (Chris O'Donnell) en Batgirl (Alicia Silverstone). Voorgekookte filmhit moet het stellen zonder ironie of inspiratie. Veronica, 20.30-22.45.u, onderbroken door reclame.

To End All Wars (David L. Cunningham, 2001, VS/Thailand/Engeland). Standaard-oorlogsdrama over Schotse krijgsgevangenen, onder wie Kiefer Sutherland, die anno 1942 aan de Birmalijn moeten werken. Christelijke moraal over vergevingsgezindheid. BBC2, 23.00-0.50u.

The Detective (Gordon Douglas, 1968, VS). Goed gemaakte verfilming van Roderick Thorpe's bestseller boeit o.m. als doorkijkje in politie-methodiek. Frank Sinatra is een politie-inspecteur die een moord in homo-kringen onderzoekt. Ook met Lee Remick en Jacqueline Bisset. BBC1, 1.45-3.35u.

RADIO

Opium. Gesprek met Thomas Acda en Paul de Munnik over hun nieuwe rockcomedy Ren Lenny Ren waaraan 12 acteurs en muzikanten meedoen. Verder Fedja van Huêt over zijn rol in het toneelstuk Richard III van Shakespeare en de in Namibië wonende filmmaker, restaurateur en schrijver Ton van der Lee. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radio atelier. Montage van eerder uitgezonden afleveringen van de serie De inburgerking waarin Rob Muntz op een scooter de waarden en normen van autochtoon en allochtoon Nederland onderzoekt. Verder de eerste aflevering van een vierluik over de Passage onder het Rijksmuseum met aandacht voor akoestiek, keihard zingen, steeldrum en Mongoolse keelzang. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Gesprek met filosoof en theoloog Harald van Veghel over Het oog van de meester van George Steiner dat de verhouding van leermeester en leerling behandelt. Verder de Leuvense kerkhistoricus Jan Roegiers over de relatie tussen godsdienst en wetenschappelijke vrijheid. 747AM, 23.00-24.00u.

Voor 1 nacht. Gesprek met oud-hoofdcommissaris van politie in Rotterdam Jan Blaauw over zijn boek Dossier Blaauw waarin hij vertelt over zijn leven en werk. Radio 1, 0.04-1.00u.