Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Huwelijk Johan Friso en Mabel Wisse Smit. Rechtstreeks verslag uit Delft van het burgerlijk en kerkelijk huwelijk van Johan Friso en Mabel Wisse Smit. Presentatie Maartje van Weegen met als gast staatsrechtgeleerde en senator – Erik Jurgens. Ned.2, 10.00-13.15u. en samenvatting 20.00-20.58u.

Knevel op zaterdag. Aandacht voor het huwelijk. Daarnaast schrijnende verhalen over jongeren met psychische problemen die wegens wachttijden in de psychiatrie tijdelijk bij justitie worden ondergebracht. Ned.1, 20.30-21.03u.

Nova. Het het huwelijk en hoe de Duitse televisiezender ZDF de plechtigheid verslaat. Ook een reportage over de bureaucratie bij Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Bob Geldof: Saint of Singer? Portret van zanger Bob Geldof, die betreurt dat hij zijn bekendheid voornamelijk dankt aan de benefietactie Band Aid. BBC1, 23.40-0.30u.

Private life of a masterpiece. Serie documentaires over beroemde kunstwerken deze keer over het jonge danseresje van schilder en beeldhouwer Edgar Degas, The little dancer aged fourteen. BBC2, 21.10-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Lijn 25. Serie over de uitbreiding van de Europese Unie per 1 mei 2004 met vanavond de Hongaar Gábor Szél-Molnár te gast. Hij woonde en studeerde in Nederland en is nu directeur van een bedrijf dat culturele evenementen organiseert. Ned.2, 19.25-20.00u.

Nieuwslicht. Nieuw programma waarin actuele onderwerpen wetenschappelijk worden bekeken. Waarom `vallen' Mabel en Friso op elkaar? Waarom kiezen mensen voor elkaar? Verder o.m. een oplossing voor duizenden vogels die zich te pletter vliegen tegen de geluidsschermen en een nieuwe manier om een terroristische aanslag tegen te gaan. Ned.3, 21.15-22.00u. Nachtwacht: Het leven is onbetaalbaar geworden. Ondernemer en euromiljonair Roland Duchâtelet vindt dat de torenhoge belastingen op arbeid door belastingen op producten worden vervangen. Discussie met Geert Noels, econoom en socioloog Ignace Glorieux over het dure leven. Canvas. 22.40-23.30u.

FILM

The Man Who Would Be King (John Huston, 1975, VS). Een van Hustons beste avonturenfilms is een mythische verkenning van het wezen van macht, vrij naar Rudyard Kipling. Twee Engelse oplichters, Sean Connery en Michael Caine, worden per ongeluk absolute heersers over een afgelegen koninkrijk. VRT, 14.15-16.25u.

The Indian in the Cupboard (Frank Oz, 1995, VS). In alleraardigste kinderfilm ziet 9-jarig jongetje zijn speelgoedfiguren tot leven komen, onder wie een Iroquois-Indiaan, een hospik uit de Eerste Wereldoorlog en een cowboy te paard. Net5, 17.40-19.25u., onderbroken door reclame.

Another 48 Hours (Walter Hill, 1990, VS). Vervolg op filmdebuut van Eddie Murphy grossiert in achtervolgingen, schietpartijen en brekend glas maar mist de ironie van het origineel. Net5, 21.00-22.50u., onderbroken door reclame.

Multiplicity (Harold Ramis, 1996, VS). Workaholic Michael Keaton wordt bijgestaan door drie klonen (een ruige, een nichterige en een achterlijke) die ruziën over de taken, waaronder het slapen met Andie McDowell. Na een uurtje is de lol eraf en begint het gebrek aan logica te knagen. Veronica, 21.30-23.45u., met reclame.

Zinloos (Arno Dierickx, 2004, Nederland). Telefilm. Peter Blok speelt hoofdrol van onbedoeld bij een moord betrokken ambtenaar in poging tot thriller. Ned.3, 23.10-0.45u.

Prince of Darkness (John Carpenter, 1987, VS). Gemakzuchtige duivelsthriller. Priester Donald Pleasance ontdekt in kelder van Californische kerk glazen pot waarin de duivel zou huizen. Zombie-bijrol van popzanger Alice Cooper. VRT, 23.50-1.30u.

The tail that wag the Dog (Barry Levinson, 1997, VS). Intelligente satire op de Amerikaanse politiek en media is tegelijk absurd en overtuigend. Om schandaal rond Amerikaanse president te sussen wordt, om de aandacht af te leiden, een oorlog verzonnen, geproduceerd door Hollywood. Met Dustin Hoffman als Hollywoodproducer en Robert de Niro als machiavellistische troubleshooter. BBC2, 24.00-1.35u.

RADIO

Radio 1-journaal. Onder meer een rechtstreeks gesprek met astronaut André Kuipers uit het internationale ruimtestation ISS. Radio 1, 12.04-13.30u.

Opera live: Götterdämmerung. Rechtstreeks uit de Metropolitan Opera het laatste deel Götterdämmerung uit Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner (1813-1883). Radio 4, 18.00-0.00u.

Opium. Tekstschrijver, componist, pianist en zanger Maarten van Roozendaal wordt vanwege zijn rauwe stem en ironische teksten vaak vergeleken met Tom Waits en Randy Newman. Verder o.a. journaliste Frederieke Hijink over haar roman Achter glas. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met NOS-nieuwslezer Philip Freriks over zijn leven, werk en theaterstuk Gare Du Nord. Radio 1, 0.04-1.00u.

NRC op TV

Lezen etcetera. In het literatuur- en cultuurprogramma dat de Amsterdamse regionale zender AT5 samen met NRC Handelsblad presenteert o.a. literair criticus Pieter Steinz en boekhandelaar Maarten Asscher over de shortlist van de Libris Literatuurprijs. AT5, 19.30u, herhalingen om 22.45u. en zondag om 11.00u. en 22.30u.