Shell ziet af van bod op Tsjechisch bedrijf Unipetrol

Shell ziet af van een officieel bod op de Tsjechische oliemaatschappij Unipetrol. De petrochemische activiteiten zijn niet goed in te passen in de Europese petrochemie van Shell. Onderhandelingen met derden gaven geen uitzicht op een commerciële oplossing die een bod hadden gerechtvaardigd. Dat heeft Shell gisteren laten weten. In januari was Shell een van de zeven ondernemingen die een voorlopig bod konden doen op het staatsbelang van 63 procent van Unipetrol. De Tsjechische autoriteiten maakten uit die zeven een selectie van drie die de boeken van het bedrijf konden inzien. De overnameprijs werd toen geschat op 400 miljoen à 450 miljoen euro. Unipetrol is behalve in de petrochemie actief in de raffinage. Met ongeveer 320 benzinestations is het marktleider in Tsjechië. Voor de raffinage en de stations had Shell wel belangstelling.