Opluchting over Maradona

De Argentijnse voetbalster Diego Maradona (43 jaar) ademt weer op eigen kracht. Gistermiddag hebben zijn artsen, die hem sinds zondag behandelen, besloten dat er niet langer noodzaak is om de ingestorte sportman kunstmatig te beademen.

Na een week vol gebeden en totale hysterie haalt heel Argentinië opgelucht adem. Niettegenstaande de lichte vooruitgang blijft de toestand van Maradona zorgwekkend. Hij heeft een voor slechts 38 procent werkend hart, is veel te zwaar en heeft een longontsteking nadat hij zondag oververhit (40 graden koorts) overgaf en in coma zijn eigen braaksel inslikte.

De afgelopen dagen zijn steeds meer details bekend geworden over de gebeurtenissen die Maradona noodlottig werden. Alles wijst erop dat de gevoelige sportman bezig was met een ingewikkelde manier om zelfmoord te plegen. En afgezien van zijn cocaïneverslaving die zijn gezondheid geen goed deed, lijkt het vooral de stress geweest die hem bijna fataal is geworden.

Na een verblijf van bijna vier jaar op Cuba waar de voetballer op het eiland van zijn vriend Fidel Castro probeerde te herstellen van zijn cocaïneverslaving, keerde Maradona een maand geleden terug naar zijn Buenos Aires. De man die Argentinië in 1986 wereldkampioen maakte, moest een reeks van zakelijke geschillen oplossen. Hij heeft bonje met een Argentijnse, een Cubaanse en een Italiaanse vrouw die allemaal een buitenechtelijk kind van hem hebben. Bovendien zou er bemiddeld worden met zijn voormalige manager Coppola die volgens Maradona zo'n 350.000 dollar achterover zou hebben gedrukt.

Door alle spanningen heeft de voetballer in Argentinië nauwelijks kunnen slapen. Hij heeft bovendien de gewoonte ontwikkeld om 's nachts golf te spelen. Hij doet dat met speciale lichtgevende golfballetjes.

Ook het eetgedrag van Maradona doet denken aan dat van Elvis Presley, de zanger die in zijn laatste dagen voornamelijk leefde van stokbroden vol pindakaas met banaan en spek. De ex-voetballer ging afgelopen zondag – nadat hij om 7 uur 's ochtends zijn 14-jarige dochter had opgehaald bij discotheek Sunset – ontbijten in een restaurant. Hij at pizza's en dronk bier. Maradona, die daar werd gefotografeerd, verkeerde toen trouwens in opperbeste stemming. Hij bouwde een reusachtige toren van glazen, asbakken en met op de top zijn zonnebril.

Maar zelfs in het luxueuze ziekenhuis waar Maradona nu verblijft komt hij niet echt tot rust. Er is al een verpleger ontslagen die werd betrapt toen hij foto's nam van de beroemde patiënt. Er zijn nog meer media die de afgelopen dagen benaderd zijn door een man die beschikt over 28 foto's die met een mobiele telefoon annex camera blijken te zijn gemaakt van de voor zijn leven vechtende sportman.

Ondanks oproepen van het ziekenhuis, de familie en vrienden van Maradona om de voetballer en de overige patiënten in stilte te laten herstellen, blijven de Argentijnen ook luidruchtig samenscholen voor het ziekenhuis. Voor vandaag is een manifestatie georganiseerd om onder het raam van Maradona's ziekenhuiskamer steun te betuigen aan de volgens Argentijnen allergrootste voetballer aller tijden. De demonstranten is door de organisatoren gevraagd zich te kleden in het shirtje van de club Boca Juniors of in de kledij van het Argentijnse nationale elftal.

    • Marcel Haenen