Op dvd zwijgt Tarantino

Toen de dvd van Kill Bill Vol. 1 van Quentin Tarantino in Amerika uitkwam, vorige week, een dag voor de bioscooppremière van het tweede deel van zijn flamboyante wraakfantasie, werden er direct meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht. Dat zal niet geweest zijn om de standaard `making of' die er als enige extra op was opgenomen en die op de Nederlandse uitgave zelfs helemaal ontbreekt. Hier moeten we het doen met de film en niets dan de film en is de dvd vooral een geheugensteuntje voor wie Kill Bill Vol. 2 gaat zien. Hoe zat het ook alweer?

Maar anders dan bij een filmreeks als The Lord of the Rings/trilogie doet dat er bij het Kill Bill-tweeluik eigenlijk niet zoveel toe. Aan het begin van deel twee wordt sowieso al even in de herinnering geroepen waarom hoofdrolspeelster Uma Thurman (The Bride/Black Mamba), na tijdens haar huwelijksrepetitie door de infame Bill en zijn Deadly Viper Assassination Squad te zijn neergeschoten, als een blinde furie vergelding zoekt. Wie niet wil zien hoe zij met haar samoeraizwaard in het rond zwaait en ledematen van lichamen scheidt, kan deel 1 beter voor gezien houden.

Je zou zeggen dat de dvd het ideale medium is voor Quentin Tarantino, die met name in de jaren negentig toen zijn eerste films Reservoir Dogs en Pulp Fiction uitkwamen soms niet kon ophouden met praten. Om te beginnen niet in zijn eigen films (denk aan de `Madonna-scène' uit Reservoir Dogs, waarin het nummer `Like a Virgin' door een stelletje huurmoordenaars aan het ontbijt vakkundig wordt geanalyseerd). Maar ook in interviews of Amerikaanse talkshows was zijn beroemde stuiterwoordenvloed te horen. Gek genoeg verschenen ook die beide films echter zonder noemenswaardige extra's en het onder dvd-fielen zo geliefde commentaarkanaal. Al werd dat in het geval van Reservoir Dogs later wel weer goed gemaakt met een special edition waarvoor tenminste nieuwe interviews waren opgenomen.

Maar bij Kill Bill 1 niets over het gele Bruce Lee-pakje van Uma Thurman, niets over de vele verwijzingen naar obscure Italiaanse en Aziatische genrefilms, niets over de mooie rol van de Japanse vechtmachine Sonny Chiba, die in de jaren zeventig furore maakte als The Street Fighter en nu een vredelievende ex-zwaardenmaker speelt. Niets van de lange neuzen dus die Tarantino de filmische veelvraat tegen ons trekt. Mag dat nog een keertje worden goedgemaakt?

Kill Bill Vol. 1

Film: ****

Extra's: