Nieuwe cijfers, lagere koersen

Tegenvallende kwartaalcijfers en een dreigende verhoging van de Amerikaanse rente. Geen feestweek voor beleggers in aandelen. Maar uit Amerika kwam ook positief nieuws.

Lag het deze week aan de cijfers of aan de beleggers? Een handvol bedrijven publiceerde afgelopen week de kwartaalresultaten en Ahold moest de cijfers over heel 2003 nog wereldkundig maken. De reactie was steeds gelijk: het aandeel sloot de dag af met een lagere koers.

Het supermarktenconcern Ahold toonde zich tevreden met ,,een duidelijk verbeterd resultaat'' dat werd behaald in ,,een uitzonderlijk uitdagend jaar''. Grote woorden, maar aangezien 2003 bijna het einde betekende van Ahold lijkt het niets te veel gezegd. Een verlies van 1 miljoen euro op een omzet van 56 miljard euro (een winstmarge van min 0,017 procent) is vrij uniek: kleine winstjes komen vaker voor. Van een gestuurd bedrag was geen sprake, aldus bestuursvoorzitter Anders Moberg, want zeker Ahold kan zich op dit vlak geen creativiteit veroorloven.

Beleggers hadden blijkbaar op winst gerekend, of op betere vooruitzichten. Het aandeel Ahold verloor op maandag 0,7 procent tot 6,92 euro. Later in de week ging de koers nog verder omlaag.

Akzo Nobel kwam een dag na de Ahold-cijfers met de resultaten over het eerste kwartaal. Ook hier ging de koers met bijna 1 procent naar beneden, hoewel de nettowinst (zonder incidentele posten) met 7 procent steeg. Vertrekkend financieel bestuurder Fritz Fröhlich sprak van ,,a robust performance in a mixed business environment''. In het Engels inderdaad, want eerder deze maand hadden de aandeelhouders van het chemie- en farmaconcern ingestemd met het voorstel om financieel nieuws alleen nog maar in het Engels te presenteren.

Na dinsdag ging er nog eens ruim 1 procent van de koers af. Wellicht zijn de beleggers beducht voor de hectische tijden die de farmadivisie van Akzo Nobel nog te wachten staan. Zo is het patent op het succesvolle medicijn Remeron verlopen en de omzet van dit middel daalde in Amerika met bijna 80 procent. Een even succesvolle opvolger van deze cash cow is nog niet voorhanden.

Hectisch zal het ook blijven rond ASML. De Veldhovense producent van chipmachines lijkt voorlopig het ergste achter de rug te hebben en behaalde, na drie verliesgevende jaren, winst in het eerste kwartaal. Tegenover een verlies van 82 miljoen euro in 2003 kwam nu een positief resultaat van 20,6 miljoen te staan. En volgens vertrekkende bestuursvoorzitter Doug Dunn lijkt de gestage orderstroom zich in het tweede kwartaal voort te zetten.

Toch rekenden beleggers op meer, vooral omdat analisten een hogere kwartaalwinst hadden voorzien. De koers van het aandeel daalde met 3,6 procent tot 14,30 euro en die koers zou later in de week nauwelijks nog veranderen.

In tegenstelling tot de kwartaalresultaten in Nederland zorgden Amerikaanse cijfers wel voor een beter klimaat op de Amsterdamse beurs. Behalve belangrijke concerns als General Motors, Motorola, Bank One en Amazon kwam ook Microsoft deze week (donderdagavond) met kwartaalcijfers. De grootste softwareproducent ter wereld zag het nettoresultaat over het derde kwartaal met bijna 40 procent tot 1,3 miljard dollar dalen, maar die winst werd deels gedrukt door een reservering voor een boete (497 miljoen euro van Europese Commissie) en een schikking (1,6 miljard dollar met Sun Microsystems).

Zowel de omzet in het derde als de verwachtingen voor het laatste kwartaal van het boekjaar zorgde voor een positieve ontvangst bij beleggers. En de Amsterdamse technologiefondsen profiteerden vrijdag mee: elektronicaconcern Philips, ASML en Getronics zagen de koersen flink stijgen.

Microsoft maakte de schade goed die centralebankpresident Alan Greenspan eerder had veroorzaakt. Tegenover de bankencommissie van de Senaat verklaarde hij dinsdag dat de Amerikaanse economie en de banken weinig te lijden zouden hebben van een renteverlaging. Later trachtte hij geschrokken beleggers gerust te stellen met de opmerking dat de rente op termijn omhoog zal moeten, maar dat dit moment nog niet gekomen is. Bij een hogere rente wordt de kans groter dat beleggers voor obligaties kiezen of voor een spaarrekening en daarmee aandelen links laten liggen.

Beleggers mogen dan nog schrikken van een rente-uitspraak van Greenspan, maar niemand zal verwachten dat de huidige, historisch lage rentestand nog lang in stand zal blijven. Aan de duurder wordende hypotheken in Nederland valt al te zien dat de lange rente stijgt. En ook de korte rente is deze maand aan een opmars bezig.

In Amerika steeg de werkgelegenheid vorige maand uitbundig, de particuliere bestedingen zitten flink in de lift en de orders voor duurzame goederen bleken vijf keer meer te zijn gestegen dan analisten hadden verwacht. Daar zijn de prognoses van het Internationaal Monetair Fonds nog aan toe te voegen: het Fonds verwacht voor 2004 dat de wereldeconomie de sterkste groei sinds 2000 zal vertonen. Jammer voor de Europeanen dat die groei vooral buiten dit continent zal plaatsvinden, maar dat zal voor de Amerikanen geen aanleiding zijn om af te zien van een renteverhoging.