MoMA verkoopt stukken uit `vaste' collectie

Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York veilt op 4 en 11 mei werken uit zijn vaste collectie bij Christie's. De verwachte opbrengst, zo'n 14 miljoen dollar, is bestemd voor het acquisitiefonds.

Het gaat om schilderijen van De Chirico, Léger, Magritte, Chagall, Picasso, Dubuffet en André Masson. ,,Na zorgvuldige overweging en beschouwing, biedt het Museum of Modern Art deze kunstwerken te koop aan'', aldus curator John Elderfield in een verklaring.

In 1990 ontstond grote commotie in de kunstwereld toen het Guggenheim Museum een Kandinsky en een Modigliani verkocht om fondsen te werven voor een nieuwe aankoop. De kunstenaar Michael Asher protesteerde in 1998 tegen verkopen door het MoMA door een lijst te publiceren van alle afgestoten kunst (die weer werd tentoongesteld in het MoMA). Overigens is het een publiek geheim dat musea soms handelen in kleinere werken uit hun depot, zonder er ruchtbaarheid aan te geven. Het belangrijkste werk dat het MoMA nu aanbiedt is Il Grande Metafisico, een vroeg werk van Giorgio de Chirico uit 1917, geschat op zeven à tien miljoen dollar. Het MoMA bezit vijftien werken van De Chirico.

,,Amerikaanse musea gaan veel doelgerichter met hun collectie om dan Europese'', zegt Nanne Dekking, een Nederlandse kunsthandelaar voor Wildenstein & Co. in New York. ,,Veel musea zijn hier begonnen met een paar verzamelaars die bij elkaar kwamen en gaandeweg besloten waar ze zich op wilden concentreren.''

Amerikaanse musea die iets te creatief met hun collectie omspringen worden op de vingers getikt door de American Association of Museum Directors, die in 1993 stelde dat het ,,onethisch'' is om delen van de collectie te verkopen als de opbrengst ervan niet naar het acquisitiefonds gaat maar in de algemene middelen verdwijnt – al was het alleen maar omdat zoiets toekomstige donaties ontmoedigt. In de Verenigde Staten bestaan veel musea bij de gratie van donateurs. De staat New York verbiedt het verkopen van kunst voor de bouw van een nieuwe vleugel overigens expliciet aan publieke kunstinstellingen. En als ze al werken uit de collectie willen verkopen dan moet dat per veiling gebeuren.

Het MoMA zit midden in een grootscheepse verbouwing en wil zijn collectie uitbreiden voor de heropening in november. Eigenlijk zijn de werken die het MoMA wil kopen van het geld van de veiling al gekocht. In december maakte het museum bekend onder andere een Francis Bacon, een Elsworth Kelly en een Sophie Taeuber Arp te hebben verworven.