Mia Audina in twee finales EK badminton

Badmintonster Mia Audina speelt vandaag in Genève de enkelspelfinale van de Europese Kampioenschappen tegen de als tweede geplaatste Franse Hongyan Pi.

De Rotterdamse, als eerste geplaatst, won van de voormalige Europese kampioen Camilla Martin (11-4, 10-13 en 11-8) terwijl de Nederlandse titelverdedigster Yao Jie verloor van Pi: 11-4, 11-6. Later plaatste ze zich met Lotte Bruil ook voor de finale van het vrouwendubbelspel. Het als tweede geplaatste Nederlandse koppel won met 15-4 15-9 van het Deense tweetal Schjoldager/Harder, de nummers vier van de plaatsingslijst. In de eindstrijd treden Bruil en Audina aan tegen het als eerste geplaatste Deense duo Olsen/Jorgensen.

Mia Audina zal in de individuele eindstrijd voluit gaan. Bij de vorige EK liet Audina de finale tegen Jie lopen, maar vandaag is het haar menens. ,,Deze keer zal ik dat zeker niet doen'', refereerde Audina aan haar zilveren plak in Malmö in 2002. Toen hoopte ze in de finale Camilla Martin te treffen, de sterke Deense die ze in Genève in de halve eindstrijd aftroefde. Het werd toen in Zweden Yao Jie en daarmee was de lol er voor Audina af. ,,Het goud ging immers toch naar Nederland'', verklaarde ze in Zwitserland haar toenmalige houding.

Gisteren kreeg Audina, in 1996 in Atlanta winnares van olympisch zilver, de gelegenheid tegen Martin, de winnares van zilver in Sydney 2000. Ze pakte die kans in drie games.

Audina genoot ervan dat ze nu in een maand tijd van alle vier de topbadmintonsters heeft gewonnen. Ze versloeg de Chinezen Zhang Ning, Zhou Mi en de mondiale nummer een Ruina Gong ook in april. ,,Ik ga nu lekker naar Miami op vakantie'', glom Audina, ,,Het was in Athene mentaal niet lekker geweest om tegen een van hen de baan op te moeten in de wetenschap dat je de laatste onderlinge partij hebt verloren.''

Audina en Martin speelden in Genève voor de veertiende keer tegen elkaar, Audina won voor de zesde maal. ,,Een partij van wereldklasse'', oordeelde bondscoach Martijn van Dooremalen. ,,Ik heb zelden een duel gezien waarin zo weinig fouten werden gemaakt.''

Yao Jie maakte in haar partij tegen voormalig landgenote Pi (beiden uit China) wel te veel fouten. ,,Mijn lichaam is moe, maar mijn hoofd ook. In Athene hoop ik voor een verrassing te zorgen.''

Audina kan in augustus slechts verrassen in negatief opzicht. Zij manifesteert zich de laatste tijd overtuigend aan de wereldtop, met als hoogtepunt de winst in het Japan Open.