Land Rover

Transportondernemer Henry van Vliet (45) reed vaak te hard. Toen hij na de zoveelste bekeuring zijn rijbewijs dreigde kwijt te raken, ruilde hij zijn Porsche in. Een Land Rover verloste hem van de bonnenregen: ,,Dat zijn auto's die enorm onthaasten.''

Bij Remco-Peter van der Waarden (34), directeur van een financieel advieskantoor, ontstond de liefde voor het Engelse terreinwagenmerk op een andere manier. In het weekeinde wilde hij graag ontsnappen aan de vermogensstrategieën en hypotheekconstructies. Een Land Rover Discovery bood uitkomst. ,,Lekker tot mijn nek in de bagger. Niet crossen, niet raggen, maar op een verantwoorde wijze met de natuur omgaan.''

Ellen Leene (45), moeder van vijf kinderen, droomde jarenlang van een Land Rover. ,,Van jongs af heb ik een hang naar avonturieren gehad, ik wil graag stoer zijn.'' Toen ze het zich kon permitteren, kocht ze acht jaar geleden meteen een Defender. Om haar nek hangt het bewijs dat ze nog elke dag van haar auto geniet: een gouden mini-Land Rover.

Van Vliet, Van der Waarden en Leene zijn lid van de Land Rover Club Holland. Deze vereniging – een van de vier in Nederland – dateert van 1987 en telt 2.100 leden. Doel van de club is om de leden zoveel mogelijk te laten genieten van de bijzondere eigenschappen van de terreinwagens.

Maandelijks organiseert de off-roadcommissie een dag waarbij zo'n 80 tot 100 leden met hun auto door de natuur mogen rijden – over het strand, door het bos of over de hei. ,,Veel recreatieschappen moeten tegenwoordig hun eigen broek ophouden'', zegt Van Vliet. Voor zo'n 1.000 euro is de toestemming vlot geregeld. Problemen zijn er zelden. ,,Wij hebben een goede relatie met Staatsbosbeheer. Wij ruimen alles op en raggen niks kapot.''

Hoe goed de Land Rover-vereniging is georganiseerd, blijkt ook uit het ruime aanbod van de `clubshop'. Gekozen kan worden uit 77 artikelen met het clubembleem, van babyrompertjes tot rode wijn (Côtes du Roussillon). Voor de dames zijn er zelfs Land Rover-strings, in wit en in zwart. ,,Die draag ik wel'', zegt Ellen Leene, ,,maar niet vandaag. Je denkt toch niet dat ik daarmee op de foto ga?''

Dit is de tiende aflevering uit een serie portretten van verenigingen.