Kluivert terug in selectie Oranje

Hoewel hij na het herstel van zijn blessure nauwelijks speelde heeft Bondscoach Dick Advocaat Barcelona-spits Patrick Kluivert opgeroepen voor het oefenduel van het Nederlands elftal van komende woensdag in Eindhoven tegen Griekenland. De spits ontbrak de laatste vijf maanden wegens een kwetsuur aan de knie.

Jaap Stam, Frank de Boer en Clarence Seedorf keerden eveneens terug in de selectie. Het trio ontbrak tijdens de laatste interland tegen Frankrijk wegens blessures. De geselecteerde Ruud van Nistelrooy is ook weer fit. Nigel de Jong, Mario Melchiot en Paul Bosvelt zijn daardoor niet opgeroepen. Ze waren tegen de Fransen wel van de partij.

Advocaat kondigde na afloop van de laatste interland tegen de regerend Europees kampioen al aan dat hij tegen de Grieken wil experimenteren met een systeem van vier middenvelders die in een ruit spelen. Een aantal Europese topclubs, waaronder AC Milan, speelt al langer met twee middenvelders aan de zijkanten, een controlerende middenvelder vlak voor de defensie en een schaduwspits.

Oranje oefende vorig jaar een keer zonder succes met deze speelwijze. Advocaat zag tijdens de onbesliste interland tegen de Belgen (1-1) dat zijn middenvelders veel te veel balverlies leden. De zijkanten van het veld werden niet benut en de spitsen stonden te dicht bij elkaar. Met name in de eerste helft in Brussel speelde het Nederlands elftal toen onder zijn niveau.

Voor vleugelaanvallers is in het bewuste systeem geen plaats. Advocaat kan tegen de Grieken het spitsenduo Kluivert-Van Nistelrooy, waarin zelden chemie viel te ontdekken, in ere herstellen. Of hij koppelt de bij Bayern München goed presterende Makaay aan één van beide leeftijdsgenoten.

Griekenland is al vijftien wedstrijden op rij ongeslagen. De ploeg kwalificeerde zich rechtstreeks voor het EK en hield in de voorronde onder meer Spanje achter zich. Oranje heeft al 24 oefenduels op rij niet meer verloren. De zeven eerder gespeelde wedstrijden tegen de Grieken leverden zes Nederlandse overwinningen en een gelijkspel op.

Johan Neeskens heeft bedankt voor een rol als assistent van bondscoach Dick Advocaat bij het EK in Portugal. De trainer van NEC, die al eerder in deze functie in dienst was bij de KNVB, geeft de voorkeur aan zijn club. Neeskens heeft na een lang seizoen behoefte aan vakantie en bovendien wil hij fris aan zijn laatste jaar bij de Nijmeegse club beginnen. ,,We hebben ons ingeschreven voor de Intertoto Cup. We starten daarom vroeg met de voorbereiding en dan gaan de dingen elkaar kruisen. Het heeft ook niets met trots te maken omdat ik niet als eerste ben benaderd.''

Marco van Basten (Jong Ajax) en Jan Wouters (Glasgow Rangers) bedankten reeds voor de functie als tweede assistent naast Willem van Hanegem, die deze week zijn contract met de KNVB verlengde tot 2006.