Kist wilde langer blijven als ING-baas

Bestuursvoorzitter Ewald Kist van ING wilde langer aanblijven als topman van de bank en verzekeraar. Bestuurders van ING gaan in principe met hun zestigste met pensioen, maar kunnen hun contract met twee jaar verlengen. Kist, die aanstaande dinsdag zal worden opgevolgd door de Belg Michel Tilmant, prefereerde een verlenging, maar de commissarissen van ING verkozen een promotie van Tilmant.

Dat bevestigen verschillende bronnen binnen ING.

Michel Tilmant, sinds 1998 in de raad van bestuur van ING, werd vorig jaar benaderd om topman te worden bij het Belgische energiebedrijf Electrabel. Commissarissen van ING ontkennen dat dit een rol heeft gespeeld bij de benoeming van Tilmant. ,,Ik weet wel dat hij een andere baan kreeg aangeboden van een onderneming, maar dat heeft hij niet uitgespeeld'', reageert commissaris en voormalig ING-topman Aad Jacobs.

Een bankier die anoniem wil blijven zegt dat hij persoonlijk van Tilmant hoorde dat hij ,,een serieus aanbod'' had gekregen van een andere bank. ,,Dat heeft zeker een rol gespeeld bij het eerder stoppen van Kist.''

Scheidend topman Kist stelde eerder dat hij met zijn 62ste zou vertrekken bij ING. Vorig jaar liet hij als verklaring voor zijn vroegtijdige vertrek aan Het Financieele Dagblad weten dat hij dit had gezegd om het proces van zijn opvolging ,,af te schermen'', zodat er geen speculaties over de opvolging de ronde zouden doen. Overigens was Tilmant, die in 2000 vice-voorzitter van het bestuur werd, de gedoodverfde opvolger van Kist. Binnen ING wordt verwacht dat hij een grote herstructurering zal inzetten.

Portret Tilmant: pagina 25