Kasper van Kooten

,,Het is de ziekte van download/ iedereen die graait maar raak'', zingt Kasper van Kooten op zijn nieuwe cd Beter dan de kopie, die onder de titel De kopie ook een extra schijfje bevat waarop de liedjes als MP3-files worden aangeboden. Zo wapent Van Kooten zich, na het succes van zijn debuut-cd en zijn eerste theaterprogramma, tegen de tijdgeest. Maar erg scherp of raak is het betoogje in dat openingsnummer niet uitgewerkt; het blijft in één ideetje steken en heeft verder niets verrassends meer te bieden. Net als een paar andere nummers op deze cd, waarin na de openingszet te weinig meer gebeurt. Toch staat daar weer een handvol typische Van Kooten-liedjes tegenover, met een originele woordkeus en gerieflijk achterover leunende deuntjes. ,,Ik zing zacht voor de keer dat ik fout zat'' is zo'n regeltje dat lang blijft hangen. Hetzelfde geldt voor een grappig feestnummer in caraïbische stijl over de populariteit van rosé. Opvallend is hoe vaak Van Kooten over het schrijven van teksten schrijft. In het impressionistische Zij huilt zingt hij bijvoorbeeld: ,,Soms is het beeld meer dan genoeg/ moet je niet om uitleg vragen.'' Zo'n redeneertrant maakt zijn liedjes vaak net even anders dan andere.

Kasper van Kooten: Beter dan de kopie. ID 0044-2