Invoering van de euro op zijn Pools

Polen is nog lang niet toe aan de euro. De zorgelijke financiële huishouding van het land staat invoering van de Europese munt in de weg. Maar vanaf 1 mei, wanneer Polen toetreedt tot de Europese Unie, is het hier tóch een beetje `eurozone'.

Deze week werd bij wet vastgelegd dat vanaf 1 mei met euro's kan worden betaald. Poolse winkeliers mogen zelf weten of ze de munt accepteren of niet. En ze mogen ook zelf de wisselkoers vaststellen. ,,Natuurlijk in overleg met de klant'', zegt de woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Discussies aan de kassa? In het grensgebied met Duitsland wordt de euro soms nu al geaccepteerd, vaak tegen krankzinnige wisselkoersen, klaagt een inwoner uit dat gebied, in een discussieforum op internet.

Het is niet de bedoeling dat iedereen nu met euro's gaat betalen, zegt de woordvoerder van Financiën. ,,Het is vooral bedoeld om buitenlanders te faciliteren, de zloty blijft het belangrijkste betaalmiddel.'' Groentewinkels mogen straks ook niet als wisselkantoren gaan opereren. ,,Er moet een product tegenover staan.''

Vooral grote winkels reageren positief. ,,We zijn plannen aan het maken om het betalen in euro's mogelijk te maken, hoofdzakelijk in filialen dicht tegen de Duitse grens aan'', zegt de Poolse woordvoerder van de supermarktketen Tesco. ,,We zien het als extra dienstverlening voor de klant.'' Kleine winkeliers zien het minder zitten, door de extra administratieve rompslomp die een aparte euroboekhouding met zich meebrengt.

De echte invoering van de euro laat ondertussen nog even op zich wachten. De centrale bank in Polen houdt vast aan 2007, maar verder gelooft niemand meer dat dit haalbaar is. De regering spreekt over 2009 en de jaartallen 2011 en 2012 doen nu ook de ronde. Voor de euro moet Polen aan minstens drie eisen voldoen: een begrotingstekort onder de Europese norm van 3 procent, een stabiele wisselkoers en een lage inflatie.

Polen voldoet alleen nog maar aan de laatste eis. Het begrotingstekort bedraagt zo'n 6 procent. En over de bezuiningen om het omlaag te krijgen wordt al maanden vruchteloos gedebatteerd.