Huwelijk: 1400 gasten

De burgemeester van Delft, mr. H. van Oorschot, vindt het ,,prachtig'' dat hij vandaag om half elf in de ochtend het burgerlijk huwelijk mag voltrekken van prins Friso en Mabel Wisse Smit. Tijdens die plechtigheid zullen naaste familieleden, vrienden van het bruidspaar en autoriteiten aanwezig zijn, ongeveer vijftig gasten.

Om half twaalf volgt de kerkelijke inzegening van het huwelijk in de Oude Kerk. Voorganger is ds. Carel A. ter Linden, emeritus predikant van de Kloosterkerk in Den Haag. Onder de genodigden bevinden zich, naast familie en vrienden van het bruidspaar, koninklijke gasten en autoriteiten, ongeveer 1.400 gasten, onder wie leden van het kabinet.

Het verkeer in Delft wordt zo min mogelijk gehinderd door het huwelijk. Vanaf 07.00 uur zijn enkele straten niet of minder toegankelijk voor verkeer. Tegen 14.00 uur moet de hele binnenstad weer vrijgegeven zijn.

De veiligheidsmaatregelen zijn volgens burgemeester Van Oorschot minder zichtbaar dan bij de uitvaart van Juliana op 30 maart. Deels omdat er minder hooggeplaatste gasten komen, maar ook omdat het huwelijk een veel kleinschaliger evenement is. Het stadhuis en de Oude Kerk worden wel helemaal uitgekamd door beveiligers. ,,Niet omdat we daar aanslagen verwachten'', zegt de burgemeester. ,,Maar als er een gek belt met de mededeling dat daar een bom ligt, is het goed om te weten dat die er niet ligt.''