Hoeddraagsters gaan extreem

Vrouwen dragen steeds opvallender hoeden. Lukas Keijser was bij de opening van een designhoedenexpositie in Nijmegen.

De hoed is terug in het straatbeeld. Op het schoolplein en in de winkelstraat zie je er veel jonge meisjes mee rondlopen. Dit komt door hoedendragende popsterren als Alicia Keys en doordat de mode gekleder wordt, nu deze meer geïnspireerd is op de jaren vijftig. Niet alleen hangen de mantelpakken weer bij H&M, tot en met V&D zijn hoeden verkrijgbaar.

Maar er is meer aan de hand. De meeste hoofddeksels zijn weliswaar nog saaiïg en worden vooral gedragen omdat ze beschermen tegen regen en zon, maar er is een grotere vraag naar opvallend.

Dat merkt ook ontwerper Eugenie van Oirschot die we spreken tijdens de opening van de expositie `In Vorm' in Nijmegen – een initiatief van onder andere Cappello, dé hoedenwinkel van Nederland. Hier zijn ontwerpen van alle vooruitstrevende hoedenmakers te krijgen. Van Oirschot – zelf in geel suède met pluim en bedenker van de paarse vogelhoed – zegt: ,,Een paar jaar geleden verkocht ik vooral eenvoudigere modellen, nu willen ze allemaal de extremere.'' Van Oirschot denkt dat dat komt doordat ,,mensen er steeds meer hun eigenzinnigheid mee willen benadrukken.'' Zo ook Liesbeth Rommers in groen met rood vilt: ,,Je doet het voor het opvallen. Je wilt je onderscheiden van de Blokker-man en -vrouw.''

Brigitte Sprokholt, onder een zwarte toren, merkt dat het publiek bovendien meer gewend is aan extreem. Ze draagt altijd een hoed, ook als ze naar de supermarkt gaat. Ze zegt: ,, Toen ik er twintig jaar geleden mee begon, kreeg ik veel negatieve reacties. `Hé Beatrix', riepen ze dan bijvoorbeeld. Nu is dat veel minder.'' Mechteld ten Doeschrate, eigenaar van zo'n honderd exemplaren, merkt hetzelfde: ,,Toen was het: gut, ze zal toch niet ziek zijn? Of je werd uitgelachen. Nu komen mensen naar me toe om te vragen waar ik ze vandaan heb.''

Vraag is of jonge vrouwen deze hoeden zullen dragen. Tijdens de opening in Nijmegen zijn ze in de minderheid. Mea ten Doeschrate (26) heeft een blauw exemplaar dat uittrekbaar is, waardoor een soort golf ontstaat. Berber (34) heeft een modische hemelsblauwe gebreide met, zoals het hoort, bijpassende outfit. Zij draagt regelmatig een opvallend ontwerp en ook haar leeftijdsgenoten doen dat steeds vaker, merkt ze, zeker op feesten. Op sommige uitnodigingen wordt er expliciet om gevraagd. Brigitte voorspelt dat binnenkort nog meer jonge vrouwen verder gaan dan `de moderne zuidwester', de saaie, functionele hoed: ,,Ik ben ook met de eenvoudige gleufhoed begonnen.'' Liesbeth ziet ze soms al op straat: ,,Die jonge meisjes bewonder ik enorm. Doorzetten, denk ik dan.''

Nu de mannen nog.

Expositie `In Vorm': Nederlands design van accessoires, meubels en kookgerei

In de hoedenwinkel Cappello,

woonwinkel Déjà Vu, en kookwinkel Zus & Zo, Houtstraat, Nijmegen:

18 april t/m 16 mei 2004

Daarna in Museum Het Valkhof,

Kelfkensbos 59, Nijmegen:

23 mei t/m 22 augustus 2004