Herontwikkeling olie Schoonebeek

De herontwikkeling van het olieveld Schoonebeek in Drenthe is een stap dichterbij gekomen. Een studie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) naar de technische haalbaarheid valt gunstig uit. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten naar de financieel-economische haalbaarheid, wordt een definitieve beslissing volgend jaar genomen. Met de herontwikkeling is een investering van circa 350 miljoen euro gemoeid, aldus de NAM. Het olieveld Schoonebeek werd in 1943 ontdekt door Shell en vormde drie jaar later de aanleiding voor de oprichting van de NAM, de gezamenlijke onderneming van Shell en ExxonMobil. Sindsdien zijn er 250 miljoen vaten uit de grond gehaald. In 1996 stopte de winning. Met de huidige technieken verwacht de NAM in twintig jaar nog zo'n 100 miljoen vaten uit de grond te kunnen halen.