Harikiri past niet in Duits managersethos

Als een samoerai in het feodale Japan werd verslagen, liet hij zich in zijn zwaard vallen.

Helaas voor de aandeelhouders van DaimlerChrysler maakt hari-kiri geen deel uit van het Duitse managersethos. Als dat wel zo was geweest, had topman Jürgen Schrempp zeker zijn zwaard uit de schede gehaald na het besluit van de autoproducent om niet nog meer geld te vergooien in de bodemloze put van Mitsubishi Motors, waarin Daimler vier jaar geleden een belang van 37 procent had verworven.

De beëindiging van de steun aan Mitsubishi is in veel opzichten uitmuntend nieuws voor de aandeelhouders van Daimler. In de eerste plaats vertegenwoordigden de voortdurende verliezen van de noodlijdende Japanse autofabrikant een groot financieel risico.

En het management van Daimler werd erdoor afgeleid van dringender zaken als de kwaliteitsproblemen bij Mercedes of de pogingen om Chrysler er weer bovenop te krijgen. De indrukwekkende kwartaalresultaten van deze week van Ford en General Motors moet de aandeelhouders van Daimler, die al jaren een ommekeer beloofd is, in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

Maar misschien het belangrijkst van alles is het signaal dat het bestuur afgeeft met de verwerping van de reddingsoperatie voor Mitsubishi: het is de eerste feitelijke erkenning van een strategische vergissing. En de verantwoordelijkheid daarvoor moet liggen bij de bedenker van de overeenkomst, topman Jürgen Schrempp.

De afgelopen vier jaar heeft het bestuur van Daimler de beslissingen van Schrempp klakkeloos aanvaard en daardoor zijn verantwoordelijkheden jegens de aandeelhouders ontlopen.

Door de herkapitalisering te weigeren heeft Daimler voor het eerst toegegeven dat er fouten zijn gemaakt, waardoor er vragen rijzen over zijn bredere mondiale plannen voor de massaproductie van auto's. Door deze stap begeeft het bestuur zich schoorvoetend op weg naar het herstel. Aan het eind van die weg lijkt bij het concern niet langer plaats voor Chrysler, noch voor Schrempp.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.