Grote steden pakken `vrijstaten' aan

De vier grote steden gaan `vrijstaten' harder aanpakken. In overleg met minister Remkes van Binnenlandse Zaken hebben de grote steden afgesproken de wetteloosheid die er in sommige van deze oorden heerst waar de overheid haar gezag niet of nauwelijks laat gelden niet langer te zullen tolereren.

De harde aanpak in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht en in Maastricht moet de basis vormen voor een landelijke aanpak van het probleem. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is het de bedoeling dat later ook kleinere steden het gedogen van vrijstaten staken.

Tijdens het overleg hebben betrokkenen verder afgesproken dat de regie van het nieuwe beleid in handen van de gemeente komt. Het Rijk springt alleen bij als er knelpunten optreden. Zo kan het nodig zijn dat een gemeente voor een actie eerst contact zoekt met de Belastingdienst.

Burgemeester Leers van Maastricht bracht tijdens het overleg donderdagavond zijn eigen ervaringen in met de aanpak van woonwagenkampen die zich weinig van de overheid aantrekken. Hij past in zijn gemeente een `zero-tolerance' beleid toe op dit soort vrijplaatsen.

De nieuwe aanpak zal onderdeel uitmaken van een interdepartementaal plan van aanpak van de woonwagenkampen. Aan dat plan wordt nog gewerkt onder aanvoering van Financiën.

Leers, die na de politie-inval in Vinkenslag veel positieve reacties ontvangen maar ook enige dreigementen, bepleitte bij Remkes ook extra mankracht voor de politie en een mobiel politiekantoor bij Vinkenslag, het grootste woonwagenkamp van Nederland. Dat de politie vorige week zo lang op assistentie van de Mobiele Eenheid moest wachten bij de blokkade van de A2, vindt hij beschamend. Dat mag niet nog eens gebeuren, vindt hij.

Leers wil daarom binnen een maand 25 extra politiemensen die voor directe inzet paraat zijn in Maastricht. Die moeten zeker een half jaar beschikbaar zijn. Dit omdat de burgemeester ,,in het belang van Nederland'' de sanering van de Vinkenslag nu zo snel mogelijk wil doorzetten.