Een Waalse bankier met een grote sigaar

Scheidend bestuursvoorzitter Ewald Kist loopt marathons, zijn opvolger rookt sigaren.

Komende dinsdag zal Michel Tilmant (51) officieel benoemd worden als nieuwe topman van bank en verzekeraar ING. Een behoedzame verzekeringsman vertrekt, een daadkrachtige bankier komt. ING wordt voor het eerst in zijn bestaan door een buitenlander geleid en door iemand die niet is opgegroeid bij de Postbank, de Nationale-Nederlanden of de voormalige NMB. ,,Iemand met grote bretels en nog iets grotere sigaren'', karakteriseert ING-bestuurder Alexander Rinnooy Kan. Tilmant is een `gevoelsmens': meelevend maar ook opvliegend. Geen kille zakelijke bankier, maar ook geen mooiprater.

Met het vertrek van Kist verdwijnt volgens voormalig ING-topman en huidig commissaris Godfried van der Lugt ,,de laatste man van het eerste uur van ING''. Zijn opvolger, de Franstalige Belg Tilmant, heeft een carrière in het internationale bankwezen achter de rug. Hij werkte dertien jaar bij de Amerikaanse bank JP Morgan in Brussel, New York, Londen en Parijs. De Waalse financier Albert Frère strikte hem in 1990 voor een positie bij een Luxemburgse vermogensbank. Twee jaar later volgde een bestuursfunctie bij de Belgische bank BBL, waar hij na vijf jaar de baas werd.

,,Hij heeft daar een voortreffelijke prestatie geleverd'', zegt Van der Lugt, die net als Tilmant een opleiding bij de jezuïeten genoot. ,,Van een slecht lopende bank maakte hij een heel goed draaiende bank.'' Commissaris en voormalig ING-topman Aad Jacobs: ,,Ik denk niet dat Tilmant zich zal profileren als Kist, met maatschappelijk ondernemen en vrouwenparticipatie als paradepaardjes. Kist had het onderwerp vrouwenparticipatie in de top onder zijn hoofdkussen liggen. Tilmant zal waarschijnlijk andere paradepaardjes hebben.''

Bij zijn stijl van leidinggeven zal de aandeelhouder meer centraal staan dan onder zijn voorganger. ,,Kist is zorgvuldig, behoedzaam. Tilmant is heel direct, wekt de indruk van wanten te weten'', zegt voormalig voorzitter van de centrale ondernemingsraad Hans Zuidema. ,,Tilmant moet soms wat meer rekening houden met verhoudingen in Nederland, waar de ondernemingsraden ook meepraten over het bedrijf. Maar hij is geen leuteraar. Heb je goede argumenten, dan zal hij er in meegaan.''

,,Wat hij wil, krijgt hij'', weet oud ING-topman Jacobs. ,,In één eigenschap is hij niet typisch Belgisch: hij zegt waar het op staat. Hij zal meer naar het CEO-model neigen dan Kist, maar is ook een goede teamspeler. Belgen zijn wat hiërarchischer ingesteld, maar daar heb ik geen problemen mee.''

Volgens Erik Dralans, een Belgische ING-bestuurder die Tilmant al uit de BBL-tijd kent, kan de aankomende topman zelfs opvliegend zijn. ,,Maar het is altijd van korte duur. Mensen die hem voor het eerst meemaken kunnen daar soms wat stil van worden.'' Tilmant is volgens directe collega's attent, charmant en geniet zichtbaar van het creëren van saamhorigheid. Een medewerker zegt dat hij niet van mensen houdt die te veel met hun eigen belang bezig zijn. Maar ijdelheid is Tilmant niet vreemd. ,,Hij zou het liefst in België in de adelstand worden verheven, zodat hij zich baron mag noemen net als zijn Belgische collega Boyer de la Giroday, die nu tot de raad van bestuur van ING toetreedt'', zegt een bankier.

De Belgische zoon van een bierbrouwer is een echte familieman, hoe weinig hij zijn familie misschien ook mag zien. Hij is al 24 jaar getrouwd met Claire die in Brussel woont. Hun twee zonen hebben beiden al het ouderlijk huis verlaten. Doordeweeks maakt Tilmant vaak gebruik van zijn appartement aan de Amsterdamse Herengracht. In de weekeinden is hij meestal bij zijn vrouw en geniet hij van een ritje in een van zijn old timers, bijvoorbeeld zijn gerestaureerde Mercedes met open dak. De Tilmants spenderen een groot deel van hun vakanties in hun tweede huis in de Franse Vaucluse. En welk land is een mooier vakantieland als je van wijn houdt en van lekker eten?

Tilmant komt gemoedelijk over, maar houdt er ook van om mensen te testen. Om ze uit te dagen, zeggen naaste collega's. Hij is bovendien veranderingsgezind. Tilmant is vijf jaar jonger dan Kist bij zijn aantreden als topman. Sommigen zien in Tilmant `de Groenink' van ING. Groenink van ABN Amro werd mede gekozen omdat er een strategische koerswijziging nodig was bij de bank. Binnen ING wordt onder Tilmant ook een herstructurering verwacht die heel wat ingrijpender zal zijn dan de jaren onder Kist.

Tilmant is niet een man van gadgets. Hij heeft naar verluidt geen eigen laptop. Collega Alexander Rinnooy Kan prijst de kunstverzameling die BBL onder Tilmant aanlegde. ,,ING heeft een collectie figuratieve kunst. Tilmant houdt van beeldende kunst. ING België beschikt mede door Tilmant over prachtige abstracte werken.''

Hij gaat liever naar de Tefaf, de jaarlijkse kunstbeurs in Maastricht dan naar een marathon. Voormalig cor-voorzitter Zuidema: ,,Hij is meer een bourgondiër, die niet het postuur heeft van hardloper Kist. Hij houdt waarschijnlijk niet van hardlopen.''

ING-dochter Nationale-Nederlanden is hoofdsponsor van het Nederlands voetbaleftal. Tilmant speelt golf en gaat wel eens skiënd een berg af. Maar echt fanatiek is hij volgens (ex)collega's niet. Aad Jacobs: ,,Ik heb nog nooit met hem over sport gesproken Ik heb niet het idee dat hij daar van houdt. Bij mijn afscheid in 1998 zijn we tijdens het WK in Frankrijk naar Nederland-België gegaan. Tilmant wist toen niet dat de mannen met de oranje shirtjes op het veld het Nederlands team vormden. Volgens mij had hij nog nooit een voetbalwedstrijd gezien. We hebben hem vervolgens de hele tijd zitten pesten over die oranje-shirtjes.''

    • Philip de Wit
    • Jeroen Wester