Doelwit?

In de beveiliging van het EK voetbal en de Zomerspelen wordt veel geld gestoken. Hoe kwetsbaar zijn grote sportevenementen voor terreuraanslagen?

Jos Hermens, atletenmanager, weigerde te starten op de 5.000 meter tijdens de Spelen van München (1972) na de Palestijnse aanslag op het verblijf van de Israëlische atleten: ,,Overal waar veel mensen zijn, zijn de risico's van aanslagen groter. Dus ook bij sportevenementen. Maar terroristen zijn niet zo stom om naar Athene te gaan. Dat is een zwaar bewaakt kasteel. In de metro van Londen of Tokio loop je meer gevaar. Bin Laden zal niet moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Hij is niet met sportevenementen bezig. Voor een aanslag verzinnen terroristen iets nieuws. Het risico is groter bij het EK voetbal in Portugal. Daar wordt in verschillende steden gespeeld, terwijl Athene tijdens de Spelen met 10.000 militairen wordt afgesloten.''

Rob de Wijk, onderzoeker (veiligheidskwesties) van instituut Clingendael: ,,Grote sportevenementen zijn redelijk kwetsbaar als je uitgaat van de huidige terreur waarbij het doel zoveel mogelijk slachtoffers is. Er zijn precedenten. Bij de Spelen in Sydney (2000) was sprake van een mogelijke aanslag door Al-Qaeda; bij de Spelen van München is een aanslag gepleegd. In Athene kun je ongure types nog wel buiten het stadion houden, maar terroristen kunnen ook een raket afschieten. Geen wonder dat Athene zoveel geld uitgeeft aan de beveiliging. Misschien maakt het wat uit dat de Grieken niet aanwezig zijn in Irak. Daar tegenover staat het gevaar van `risicowedstrijden' met atleten uit landen met militairen in Irak.''

Anton Geesink, lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC): ,,Terroristen kijken altijd naar enorme opeenhopingen van mensen. Het maakt geen verschil of het nu gaat om de Olympische Spelen, het WK voetbal of een volle Kuip. Bij mega-evenementen is het risico van een terreuraanslag altijd groot. We moeten er gelukkig mee zijn dat de organisatie van de Spelen zoveel geld uitgeeft aan de beveiliging.''

Henk Markerink, stadiondirecteur Amsterdam Arena: ,,Waar je veel mensen bij elkaar hebt, heb je een verhoogd risico. Bij het EK voetbal in Nederland (2000) ging het bij de beveiliging van de Arena om een andere dreiging. We waren meer bezig met hooliganism en de vraag hoe te voorkomen dat Engelsen met een stadionverbod toch het Kanaal overstaken. Terreur stond niet bovenaan het lijstje. Een open samenleving is altijd kwetsbaar. Wij houden rekening met de mogelijkheid van terreur. Het is moeilijk om de beveiliging van een sportevenement waterdicht te krijgen. Een stad als Athene hermetisch afsluiten is niet eenvoudig met onderdelen als zeilen, zwemmen of roeien op verspreide locaties.''

Ties Kruize, als hockey-international aanwezig bij de Spelen van München en als teammanager van het Nederlands elftal bij het olympisch kwalificatietoernooi in Madrid tijdens de recente bomaanslagen: ,,Het blijkt iedere keer weer dat sportevenementen zeer kwetsbaar zijn. In Athene zijn de veiligheidsmaatregelen stringent. Maar iemand die kwaad wil, kan altijd kwaad doen. Hoe goed de beveiliging ook is. Het is moeilijk om te besluiten of je als sporter of als team doorgaat na een aanslag. Voor het argument om niet langer te sporten onder dergelijke omstandigheden valt wat te zeggen. Aan de andere kant begrijp ik ook dat je doorgaat om niet voor terreur te wijken. In München was het IOC-standpunt ook: `The games must go on'. Elke sporter moet individueel kunnen besluiten of hij doorgaat na een terreuraanslag.''

Harry Been, directeur van Euro 2000 (EK voetbal Nederland/België): ,,Natuurlijk zijn sportevenementen kwetsbaar. Een voetbalstadion is een groot, open object dat van vier kanten benaderbaar is. Voor Euro 2000 was terreur een van de veiligheidsthema's. Met als uitvloeisel dat we bezoekers herkenbaar wilden maken met op naam gezette kaartjes. Het risico van een aanslag lijkt me beperkt bij het EK. Voor de Portugezen is het toernooi een erezaak, dus zetten ze veel politie in. De Spelen van Athene zijn moeilijker te beveiligen, want er zijn veel kleine evenementen op verschillende plaatsen.''

    • Pieter de Vries