Doe eerst uw huiswerk

Ik heb geërfd en probeer daar iets mee te doen. Sparen is een optie, maar dat geeft niet veel rendement. Beleggen wil ik niet wegens de grote risico's. Nu komt mijn financiële man met een voorstel: investeren in vastgoed in Zuid-Frankrijk. Je leent 50.000 euro voor vijf jaar aan French Investment Projects en krijgt daarover een vast jaarrendement van 7,5 procent. Daarna wordt het bedrag teruggestort. Dit levert mij dus 3.750 euro per jaar op. Het plan wordt geregeld via een notaris en is een product van Delta Lloyd. Mocht er iets niet goed gaan, dan dient het onroerend goed als onderpand. Het zou net zo betrouwbaar zijn als geld op een bank, maar ik durf niet te beslissen. Kunt u mij advies geven?

(S. van der L.)

U moet zelf wat huiswerk doen. Vraag uw financiële man eens hoeveel provisie hij verdient indien u meedoet. Ik schat 5 procent van 50.000 euro, dus 2.500 euro, wat zijn enthousiasme verklaart. Vraag een prospectus van het plan. Daar moeten de risico's en de namen van de verantwoordelijken in staan. Vraag naar de garanties en wie die geven. Dan weet u waar u aan toe bent. Vraag naar de rol van Delta Lloyd, van de notaris en uw financiële man. Dan weet u wie er aan verdienen.