Dans van Bronkhorst valt tegen

Het adagium van Hans van Manen dat dans niets anders uitdrukt dan dans, lijkt aan Jean Louis Barning niet besteed. In zijn nieuwe werk Ojala ( Moors voor `zo god het wil') danst Didy Heus de rol van de religieus onderdrukte vrouw. Barning en zijn werkgever Truus Bronkhorst zijn neergestreken in de Oude Kerk op de Wallen in Amsterdam. Een perfecte locatie. Heus danst tegen de achtergrond van een groot glas-in-loodraam waardoorheen een oude boom zijn vorm langzaam verliest door het ondergaan van de zon. Ze vertolkt gebed, bevrijding en berusting.

Barning kiest een `religieuze' bewegingstaal: hoofdgrijpen, getourmenteerd kijken en vallen, stilistisch stuiptrekken en gebaren van wanhoop. Eendimensionaal duidelijk en geruststellend bekend. Ze weet ook geen spannende structuur op te bouwen. Op de geijkte muziek van Pärt (Cantus for Benjamin Britten) en Ten Holt, kronkelt Heus zich als een witte bruid van Jezus een weg door de muziek zonder religieus of dramatisch contrapunt. Ojala laat door alle clichés volkomen onverschillig.

Barnings collega danser/choreograaf Marc van Loon is namens Dans Werkplaats Amsterdam te gast bij Truus Bronkhorst. Zijn choreografie Hava Rexha is een cryptisch stuk waarin drie dansers dood en verdriet vertolken. Aanvankelijk kiest Van Loon voor pure op Cunningham geïnspireerde vormen, maar drama en `Ausdrückstanz' sluipen meer en meer binnen. Een simpel prozagedicht over iemand die de dood van een geliefde zou bewenen maar ook zou overleven, wordt in flarden verteld. De dansers gaan op en af, komen met een soort vogelmaskers op en fladderen om de beurt als stiekeme duiveltjes rond twee geliefden. Maar waar Hava Rexha naartoe gaat blijft vaag. Vorm en boodschap lijken elkaar in de weg te zitten waardoor het resultaat weliswaar enigmatisch is maar niet intrigerend. De reprise van het strakke en dramatische First Fall van Truus Bronkhorst en Marien Jongewaard maakt de avond nog enigszins goed.

Voorstelling: 3 Choreographies door Truus Bronkhorst. Gezien 16/4 Oude Kerk Amsterdam. Herh. 6/9 Middelburg. Inl.: 020-6934 551

    • Ingrid van Frankenhuyzen