Concertzaal op toplocatie

Het beleidsplan moet volgens de Raad voor Cultuur beter, maar dan krijgt Amsterdam ook een spectaculair nieuw Muziekgebouw.

Het Muziekgebouw, de nieuwe behuizing in Amsterdam voor De IJsbreker en het Bimhuis voor jazz, bereikte gisteren het hoogste punt. Aan het IJ, aan de oostkant van het Centraal Station, werd dat gevierd met pannenbier voor de bouwvakkers en tal van gasten, trots rondgeleid door artistiek directeur Jan Wolff. Zestien jaar geleden begon hij te ijveren voor `een nieuwe IJsbreker', pas het zesde serieuze plan wordt nu ook werkelijkheid.

Het Muziekgebouw, `de Amsterdamse concertzaal van de 21ste eeuw', zal in juni volgend jaar tijdens het Holland Festival in gebruik worden genomen. Het nieuwe Bimhuis gaat al in februari open. Indeling en sfeer van de nieuwe zaal lijken op die van het oude Bimhuis, te lawaaiig geworden voor de buren aan de Oude Schans.

Zevenenvijftig miljoen euro, gefourneerd door de gemeente, kost het Muziekgebouw, ontworpen door het Deense architectenbureau Nielsen, Nielsen en Nielsen. Maar daar krijgt Amsterdam dan ook wat voor op een zeer spectaculaire plaats op de kop van de Piet Heinkade. De toplokatie met fantastisch uitzicht over het IJ en over de stad, het centrum en Noord, wordt maximaal uitgebuit. Foyers en publiek toegankelijke ruimten lopen in elkaar over. De voorkant van het Muziekgebouw wordt gevormd door een grand café-restaurant achter een enorme glaswand. Daarvoor komt nog een buitenterras onder een twintig meter uitstekende luifel. Een brede trap voert naar het water.

In het ruim opgezette Muziekgebouw komen tal van repetitielokalen en studioruimtes. Ook Gaudeamus, de organisatie voor eigentijdse muziek neemt er zijn intrek. Er is een grote hal met expositieruimte, de klankspeeltuin voor kinderen wordt er permanent geïnstalleerd. Onder het Muziekgebouw komen garages voor 350 auto's en 1400 fietsen. Het gebouw ligt tegenover een station van de nieuwe IJtram, te bereiken met een loopbrug.

De Grote Zaal, ook als theater te gebruiken, heeft 750 zitplaatsen of 1500 staanplaatsen. De stoelen zijn in zeer korte tijd weg te bergen. Er is een kleine zaal met 150 zitplaatsen met uitzicht op het IJ. De Grote Zaal, voorzien van verschillende balkons, heeft een flexibele indeling. De stoelen kunnen op een tribune worden neergezet, maar de vloer is ook mechanisch vlak te maken.

Het podium is groot: twintig meter breed en zestien meter diep, zonodig met gordijnen te verkleinen. Het plafond is beweegbaar om de akoestiek aan te passen aan de muziek. Boven het plafond met licht en andere techniek bevindt zich nog een even grote loze ruimte, een belangrijke wens van het akoestisch bureau Peutz.

De programmering van het Muziekgebouw wordt gevarieerd: muziek uit de 20ste en de 21ste eeuw, wereldmuziek, duizend jaar kamermuziek, muziektheater, dans, kameropera en verder `de andere' musical en de `andere' pop- en jazzmuziek. De Raad voor Cultuur zei maandag dat het beleidsplan beter moet worden opgezet, maar Wolff weet zeker dat het goed komt.