Carrousel

Bridgen in een discotheek. Geen opgelegde combinatie, maar verleden week wel de realiteit in Den Bosch, tijdens het jaarlijkse internationale jeugdtoernooi. De speelgelegenheid was discotheek De Carrousel, een multifunctionele ruimte met onder andere een bridgeclub. Nederland was vertegenwoordigd met twee jeugdteams: de junioren (onder 26) en de aspiranten (onder 20). Tot ieders aangename verrassing wist de jongste garde zich te plaatsen voor de finale. Sterker nog, in de eindstrijd werd tegenstander Polen onder de voet gelopen. Dit resultaat is eens te meer het bewijs dat het Nederlandse bridge is gezegend met jong en sterk talent, waar we in de nabije toekomst nog veel plezier aan zullen beleven. Uit de finale een spel dat de aspiranten niet licht zullen vergeten.

O/OW

♠ A H V B 4

♡ B 8 7

♦ 6 5

♣ H 10 2

♠ 10 9 7 5 3 2

♠ 8

♡ 10 4 3

♡ A H 2

♦ A 4

♦ V 10 9 8 7

♣ V 4

♣ B 8 6 5

♠ 6

♡ V 9 6 5

♦ H B 3 2

♣ A 9 7 3

Het spel werd aan drie tafels gespeeld. Op de eerste tafel gebeurde niets bijzonders: De Poolse noord zat in 1SA, dat door Tim Verbeek en Danny Molenaar precies op contract werd gehouden. De tweede tafel stond in vuur en vlam. Nadat Bob Drijver op de vierde hand als noord met 1♠ had geopend, meenden OW zich met het bieden te moeten bemoeien. Het eindigde in 2♡ voorzien van een strafdoublet door zuid, Marion Michielsen. Het contract in de drie-drie fit ging vier down: elfhonderd punten voor Nederland.

Toch waren de gebeurtenissen op de derde tafel nog het interessantst. Jacco Hop opende de noordhand met 1♠, waarna via wat omzwervingen het eindcontract van 3SA werd bereikt, te spelen door zuid, Vincent de Pagter. Hij telde zes topslagen: vier schoppens en twee klaveren. West kwam uit met harten voor de heer van oost, die ♦10 terugspeelde. Hier speelde de leider heel verstandig een kleine ruiten bij. Dit is omdat bij 4-3 in ruiten hij het nu ging halen en bij honneur- dubbel de ruitens blokkeren. In tweede ruitenslag legde De Pagter de boer zo dat zijn heer hoog was. De rest was techniek nadat west weer overschakelde op de hartens. Het feit dat de schoppens niet liepen, deed er niet eens meer toe.

    • Jan van Cleeff