Yukos buitenkansje voor beleggers

Staat Yukos op het punt failliet te gaan? Kredietbeoordelaar Standard & Poor's lijkt te denken dat het Russische olieconcern een aanzienlijk risico vertegenwoordigt, want het heeft zijn kredietstatus in één klap met vijf niveau's verlaagd. Tot deze afwaardering werd besloten nadat bekend werd dat de Russische gerechtshoven de bezittingen van Yukos hebben bevroren, totdat er uitsluitsel is over een belastingclaim van 3,5 miljard dollar. Het laatste bedrijf dat door een dergelijke afwaardering werd getroffen was Parmalat, het door schandalen omgeven Italiaanse zuivelconcern.

Yukos heeft zeker problemen. De zorg bestaat dat als Yukos wordt gedwongen de belastingaanslag in zijn geheel te betalen, het bedrijf niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Intussen zit de vroegere topman Michael Chordorkovsky in de gevangenis wegens verdenkingen van bedrog en belastingontduiking. Bovendien slaagt Yukos er niet in tot overeenstemming te komen met branchegenoot Sibneft over het ongedaan maken van hun fusie.

Toch lijkt het risico niet groot dat Yukos zijn schulden niet kan aflossen. Dat blijkt uit een paar eenvoudige cijfers.

Sinds september vorig jaar bedraagt de schuldenlast van het concern slechts 50 miljoen dollar, wat erop duidt dat het meer schulden op zich kan nemen als het dat wil. Bovendien heeft Yukos een bedrag van 1,5 miljard dollar in kas en kan het per kwartaal zo'n 1,4 miljard dollar aan vrije kasstroom verwezenlijken.

Het is dus denkbaar dat Yukos halverwege dit jaar genoeg geld heeft om de hele rekening ineens te voldoen. De Russische president Poetin heeft al gezegd dat hij er geen belang bij heeft de levensvatbaarheid van Yukos te bedreigen.

Voor de moedige belegger lijkt Yukos een buitenkansje. Na de koersdaling van deze week wordt het concern verhandeld op een niveau dat lager ligt dan zevenmaal de verwachte winst over 2004. Dat is een korting van ongeveer 25 procent ten opzichte van het eveneens Russische Lukoil.

Op grond van de juridische problemen van Yukos is een deel van die korting terecht. Maar zonder die problemen zou Yukos waarschijnlijk worden verhandeld tegen een premie, gezien zijn hogere groei, lagere kosten en betere controle op de kapitaaluitgaven. Het grootste risico voor Yukos is dat de Russische regering de zeggenschap over Chodorkovsky's aandelen naar zich toetrekt en eigen bestuurders benoemt. Maar zelfs in dat geval is het risico vermoedelijk niet zo groot als de huidige korting van Yukos suggereert.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.