Verder verschenen:

Seneca, science-fiction, spanning en de technologische nasleep van de Eerste Golfoorlog komen samen in Het Fatale Zwijgen van Andreas Eschbach, (uit het Duits vertaald door Peter de Rijk. Karakter, 304 blz. €17,99). Een soort bionische ex-militair leeft na afgedankt te zijn eenzaam als militair geheim voort. Tot een journalist hem weet te vinden. En vermoord wordt.

Een titel kan wel eens teveel weggeven, ook al wordt dat gemaskeerd door drie puntjes. Wat Neil Griffiths zijn ik-persoon laat uithalen in Napels zien... kan verteltechnisch niet, en is dus een uitdaging voor de schrijver. Hoofdpersoon Jim raakt op vakantie in Napels verstrikt in de netten van de liefde en de mores van de stad (uit het Engels vertaald door Renée Milders Dowden. De Boekerij, 336 blz. €16,95).

Eindelijk een lekker slim boek in het internettijdperk dat zich niet aan onmogelijke strapatsen te buiten gaat. Computerjournaliste en thrillerschrijfster Denise Danks heeft haar tweede Georgina Powers-thriller afgeleverd: Moordlijst (uit het Engels vertaald door Gerard Suurmeijer. De Geus, 286 blz. €19,90). Powers vindt een hitlist. Waar ze zelf opstaat.

Roger Jon Ellory schrijft in korte zinnetjes en in een moordend tempo:

`Marty Hooper viel gewoon plat op zijn bek.

Klaboem.

Neer.

Als een baksteen.

En Marty stond niet op.

Het werd stil.

Je had een mug een scheet kunnen horen laten.'

Met Stervensuur dendert Roger Jon Ellory de wereld van het spannende boek binnen (uit het Engels vertaald door Eny van Gelder. A.W. Bruna, 343 blz. €17,95).

    • Gert Jan de Vries