Treinbotsing in N-Korea: explosie

Een botsing tussen twee goederentreinen bij de Noord-Koreaanse stad Ryongchon heeft gisteren tot een grote explosie geleid. De twee treinen waren waarschijnlijk niet met olie of LPG geladen, zoals aanvankelijk werd verondersteld, maar met explosieven. Het aantal slachtoffers is mogelijk lager dan aanvankelijk gemeld door de Zuid-Koreaanse media. Volgens het Rode Kruis is sprake van zeker 54 doden en 1.249 gewonden. Een Ierse hulpmedewerker in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang zei uit officiële bron vernomen te hebben dat er 150 mensen zijn omgekomen. Eerder werd gesproken van mogelijk drieduizend doden. Dat aantal werd gemeld door een Zuid-Koreaans televisiestation. Informatie over de ramp blijft onduidelijk omdat de communistische machthebbers in Noord-Korea geen officiële mededelingen doen.

De explosie had plaats in de stad Ryongchon, zo'n twintig kilometer ten zuiden van de grens met China, aan de kust van de Gele Zee.

Er is ,,geen sprake van sabotage'', zei de Zuid-Koreaanse minister Jeong Se-hyun (Herenigingszaken) vandaag. Speculatie over een aanslag is ontstaan doordat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il ongeveer negen uur voor de explosie via hetzelfde spoor terugkeerde van een bezoek aan China. Kim had daar ontmoetingen met de Chinese top over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Noord-Korea heeft China inmiddels om hulp gevraagd, maar geen mededelingen over de omvang van de ramp gedaan. Sommige berichten melden dat de omgeving van het station van Ryongchon eruitziet alsof er ,,een bombardement heeft plaats gehad''. De Chinese regering heeft vandaag gemeld dat één Chinees is omgekomen en twaalf zijn gewond.

Artsen in de Chinese grensstad Dandong is gevraagd klaar te staan. ,,Ze hebben alleen gezegd dat er duizenden doden en gewonden zijn'', aldus een arts tegenover het persbureau Reuters. Het Rode Kruis onderzoekt hoe het hulp kan bieden.