Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor het huwelijk van Johan Friso en Mabel Wisse Smit. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Reportage over problemen tussen leden en bestuur van de vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek. Ook hoe kabinetsleden zich voorbereiden op een aanslag of grote ramp. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en haar CDA-collega Maria van der Hoeven (Onderwijs) praten over het huwelijk van Johan Friso en Mabel, inburgering, ruimtevaarder André Kuipers en de hbo-fraude. Ned.3, 22.20-23.07u.

DOCUMENTAIRE

De verbouwing. Eerste van een tweeluik over burenruzies door verbouwingen. Een echtpaar uit Haarlem wil zijn huis uitbreiden met een nieuwe keuken. Ned.1, 19.30-20.00u.

Het uur van de wolf: Sneakers, van straat naar catwalk. Over hoe de gymschoen zich in een paar decennia heeft ontwikkeld tot een artikel dat iedereen van sportief tot `overgewichtig' wil dragen. Gisteren in tv-vooraf door Jacob Haagsma besproken. Ned.3, 21.00-22.00u.

Factor: Van school geschopt. Reportage over probleemleerlingen, wapenbezit, schoolverzuim en het Rotterdamse Time Out-project dat lastige scholieren weer op het goede spoor probeert te krijgen. Ned.1, 22.48-23.13u.

DRAMA & KUNST

Fit. Eerste deel van een reeks satirische sketches over laffe mannen, nare vrouwen en huiselijke wreedheden. Ned.3, 20.32-21.00u.

Jean Moulin. Eerste deel van een op feiten gebaseerd tweeluik over een van de belangrijkste Franse verzetsleiders tijdens de Tweede Wereldoorlog: prefect Jean Moulin. Canvas, 21.00-22.30u.

Terug naar Oegstgeest. Nieuw thematisch boekenprogramma van Henk Spaan met `literair deskundigen' Gerard Cox, Ricky Koole, Nelleke van der Krogt en Diederik van Vleuten. Vanavond gaat het over fietsboeken en is fietsreiziger Frank van Rijn te gast. Thé Lau zingt de klassieker van Herman van Veen: Fiets. Ned.1, 21.02-21.53u.

FILM

Legends of the Fall (Edward Zwick, 1995, VS). Draak van een familie-epos, gesitueerd in de nadagen van het Wilde Westen. De zoons van oud-kolonel Anthony Hopkins, onder wie Brad Pitt, zijn alledrie verliefd op Julia Ormond. VRT, 21.35-23.49u.

Jade (William Friedkin, 1995, VS). Thriller, geschreven door Joe (Basic Instinct, Showgirls) Eszterhas. Officier van justitie David Caruso onderzoekt de moord op een gefortuneerde zakenman. Hoofdverdachte is wilde femme fatale Linda Fiorentino. Net5, 22.00-23.45u.

Pulp Fiction (Quentin Tarantino, 1994, VS). Tweede speelfilm van Tarantino kreeg in Cannes een Gouden Palm en werd uitgeroepen tot moderne filmklassieker. Een ongebruikelijk drieluik dat in achteloos geweld grossiert en een postmodern spel speelt met genre-clichés. Waar de film over gaat durft niemand met zekerheid te zeggen. Tot de lijst van geopperde thema's behoren geweld, loyaliteit, taal en tijd. Met John Travolta,

Harvey Keitel. Yorin, 22.00-0.50u.

Trop belle pour toi! (Bertrand Blier, 1989, Fr.). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.15-0.45u.

The Opposite of Sex (Don Roos, 1998, VS). Debuut van Roos (Single White Female) is een vileine komedie over een gemeen pubermeisje (Christina Ricci), dat politiek-correcte opvattingen over homo's en verschillende soorten liefde aan haar laars lapt. Slimme constructie met voice-over speelt met de verwachtingen en vooroordelen van kijker. Net5, 23.45-1.30u.

Le placard (Francis Veber, 2001, Fr.). Succeskomedie spiegelt het stramien van La cage aux folles. Oersaaie, gescheiden boekhouder van condoomfabriek (Daniel Auteuil) wendt homoseksualiteit voor om dreigend ontslag af te wenden. Ned.3, 23.55-1.15u.

RADIO

De avonden. Na een in memoriam over de oud-hoogleraar burgerlijk recht Huib Drion, die woensdag op 86-jarige leeftijd overleed, o.a. bespreking van de roman Tegenbeeld van de Engelse auteur Pat Barker en de film Les Égarés van de Franse regisseur André Téchiné. Verder de muziek van het Willem Breuker Collectief en een gesprek met kunstenares Helga Kos over haar boek De ode aan de kolossale zon. 747AM, 21.02-23.00u.

Poster. Eerste deel van een tweeluik over de Amerikaanse soulzanger Lionel Richie. Richie verkocht meer dan honderd miljoen platen en cd's. Radio 2, 22.05-23.00u.