Resolutie over VS ingetrokken

Cuba heeft zijn poging opgegeven de Verenigde Staten te laten veroordelen voor de detentie van 595 vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstijders op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay. Een resolutie in de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties werd gisteren ingetrokken door de Cubaanse delegatie, nadat duidelijk werd dat niet genoeg landen Cuba zouden steunen.

Cuba had vorige week opgeroepen tot een onderzoek naar de omstandigheden op Guantánamo Bay. In ongewoon diplomatieke bewoording zei Cuba ,,betrouwbare informatie'' te hebben dat de gevangenen op de basis worden vastgehouden zonder te zijn aangeklaagd en zonder kans op een eerlijk proces. Cuba riep de VS op de status van de gevangenen te verduidelijken.

De verwachting was dat de resolutie tot een fel debat in de commissie zou leiden. In de loop van de week werd echter duidelijk dat de Cubaanse resolutie te weinig stemmen zou krijgen. Volgens de Cubaanse ambassadeur Jorge Iván Mora Godoy omdat de VS met ,,dreigementen en chantage'' hadden verzekerd dat de resolutie kansloos was geworden. De Amerikanen zouden andere landen in de 53 leden tellende commissie onder druk hebben gezet.

Dit werd ontkend door de Amerikaanse delegatie. Andere westerse diplomaten bevestigden dat de Cubaanse resolutie geen kans zou hebben gemaakt. De VS zeiden ook niets te verbergen te hebben. De Amerikaanse ambassadeur Richard Williamson meent dat de Cubaanse resolutie een misplaatste politieke reactie was op de veroordeling vorige week van Cuba wegens schending van fundamentele vrijheden. ,,De commissie heeft begrepen dat het niet gekaapt kan worden door een politiek theather door een gevangeniseiland'', zo zei Williamson.

Zonder in te gaan op mogelijke motieven achter de resolutie gaf een woordvoerder van de organisatie Human Rights Watch aan teleurgesteld te zijn dat de resolutie is ingetrokken. ,,Er is om te beginnen al weinig duidelijkheid in deze situatie en dat gaat nu door'', aldus Joanna Weschler.

Het Europees Parlement heeft gisteren uitgehaald naar de VS bij de bespreking van een rapport over mensenrechten. Het parlement hekelde de onzekere situatie waarin de gevangenen zich bevinden. Slechts twee van de 595 gedetineerden zijn aangeklaagd. De Zweedse premier Persson zal volgende week de zaak aankaarten in een gesprek met president Bush. Op Guantánamo Bay zit één Zweed vast.